fbpx
AirlinesFlight ReportsFrequente reizigersNaast het nieuws

Flight Report: China Southern A321 Business Class – Video

Airline: China Southern CZ
Route: Guangzhou – Siem Reap (2,5 uur)
Airplane: Airbus A321 (7 maanden oud)
Seat: 1A (business)

Enige
“Goedemorgen”, begint een van de stewardessen, “U bent vandaag de enige gast in business, dus ga zitten waar u wilt.” Nu heeft deze A321 van China Southern welgeteld 4 stoelen in haar business, maar het zijn volwaardige stoelen. Aan beide kanten van het gangpad staan 2 riante zetels, die flink achterover kunnen. In de middenconsole zit een stopcontact en USB-contact, bediening voor audiokanalen en ruime cocktailtafel. Een tafeltje is opgeklapt in een van de armleuningen en op de stoel ligt een dekentje en kussentje klaar. Er is meer dan voldoende beenruimte – mijn voeten raken de tussenwand niet – en in een tijdschrifthouder zit zowel veiligheidsinformatie als meerdere inflight magazines en Engelstalige kranten. Het toilet blijkt zo uit de fabriek te komen, zo schoon is het. Een staat een mandje met bodylotion en bodymist, maar zeep ontbreekt gek genoeg. Ook de cabine oogt erg schoon en het blauwe tapijt en lichtblauwe stoelbekleding zorgen voor een rustige en koele sfeer.

Zodra ik zit, zet een stewardess een paar slippers voor mijn voeten. Even later komt ze met een warm handdoekje en vraagt ze me of ik iets wil drinken. Mijn tas zet ze op de stoel naast me, zodat die niet vies wordt. De crew is uiterst vriendelijk en spreekt opvallend goed Engels. Hoewel de deur nog geopend is en de andere gasten nog binnendruppelen, voel ik me de koning te rijk.

Maaltijd
Dertien minuten vóór vertrektijd zijn we klaar voor vertrek. Terwijl de cabinemanager iedereen welkom heet door de intercom, buigt de cabinebemanning die in het gangpad staat. Direct na opstijgen dekt een steward mijn tafeltje, waarop zijn collega een dienblad met ontbijt neerzet. Bij Chinese maatschappijen is het eten niet altijd spectaculair, maar deze maaltijd is erg smaakvol en bovendien geserveerd in porseleinen servies. Na de maaltijd volgt een flesje water en dan pas valt het me op dat het lampje stoelriemen nog niet uit is geweest sinds de deur sloot.

Tablet
Hoewel er in de middenconsole een koptelefoonaansluiting en knopjes voor de audio-kanalen zitten, vraagt de steward of ik een tablet wil lenen. Daarop staan verbazingwekkend veel films en series – nota bene in het Engels.

Een half uur voor landing opent de cabinebemanning de raamschermen en het tussengordijn. Er wordt weer gebogen in het gangpad. Nadat een stewardess me nog wat snoepjes aanbiedt, knippert het lampje stoelriemen vast even. Iets voor schematijd landen we en direct gaat het gordijn tussen economy en business weer dicht, zodat het gangpad niet vol komt te staan.

Conclusie
Voor een regionale vlucht van deze duur en in vergelijking met bijvoorbeeld China Eastern, zijn we erg verrast en onder de indruk van wat China Southern aanbiedt. Hier kunnen Europese maatschappijen nog veel van leren. Een absolute aanrader.

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button