fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsProfessional

Belang Air France-KLM in Virgin pas volgend jaar

De aankoop van 31 procent van de aandelen in Virgin Atlantic door Air France-KLM, komt naar verwachting pas volgend jaar rond. Dat bevestigt een woordvoerster van de holding desgevraagd aan Up in the Sky.

Onderdeel
Bij de aankondiging van de deal in juli vorig jaar, werd nog uitgegaan van het rondmaken van de overeenkomst in de loop van 2018. De aankoop van de aandelen maakt onderdeel uit van een veel groter geheel, waar behalve Air France-KLM en Virgin ook Delta, Alitalia en China Eastern bij betrokken zijn.

Virgin
Voorafgaand aan de presentatie van de halfjaarcijfers van Air France-KLM in de zomer van vorig jaar, werd bekendgemaakt dat Delta en China Eastern een belang van ieder 10 procent in de Frans-Nederlandse combinatie zouden nemen. Op zijn beurt zou Air France-KLM 31 procent van de aandelen in Virgin Atlantic kopen.

China Eastern
Bovendien wordt de trans-Atlantische joint venture van Delta, Air France-KLM en Alitalia uitgebreid met Virgin Atlantic. De aankoop van de aandelen in de moedermaatschappij van KLM en Air France door Delta en China Eastern is inmiddels rond. De vervolgstap dat Air France-KLM aandelen Virgin koopt, laat nog even op zich wachten.

Autoriteiten
Het is de bedoeling dat Air France-KLM voor circa 220 miljoen pond bijna een derde van de aandelen in Virgin koopt. De holding in Parijs ontving 751 miljoen euro voor de aandelen die aan de Amerikanen en Chinezen werden verkocht. Voorwaarde voor de aankoop van de aandelen in Virgin, is dat de nieuw te vormen joint venture tussen Europa en Noord-Amerika wordt goedgekeurd door alle autoriteiten.

Delta
Dat duurt dus wat langer dan eerder gedacht. In juli vorig jaar meldde Air France-KLM nog: “De transactie zou in 2018 plaats moeten vinden, na toestemming van de relevante toezichthouders.” Air France-KLM zou daarmee de op één na grootste aandeelhouder worden in Virgin Atlantic, na Delta dat al 49 procent van de aandelen in handen heeft.

Alitalia
De topman van Air France-KLM, maakte bij de presentatie van de jaarcijfers in Parijs vorige week, ook duidelijk dat Alitalia -dat te koop staat- in principe deel uitmaakt van de nieuw te vormen trans-Atlantische samenwerking. “Ze hebben daarin een specifieke taak en rol. Sowieso hebben we Alitalia liever als partner dan als concurrent op de North Atlantic.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button