NieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol AirportVliegvelden

‘Opening Lelystad Airport verder uitgesteld’

Lelystad Airport wordt uitgesteld, dat melden diverse media op basis van bronnen. De minister geeft later vanochtend een persconferentie over dit onderwerp. Het vliegveld zou 1 april 2019 opengaan met twee tot drie vluchten per dag.

Verzet
Er is al langer verzet vanuit een deel van de omwonenden op het vliegveld. Doordat vliegtuigen de eerste jaren niet meteen na take-off door kunnen stijgen naar hogere luchtlagen, is er meer geluidsoverlast. Daarbij is het de vraag of de luchtverkeersleiding klaar is voor het project.

Openbreken
Vorige week zei zowel Schiphol-topman Jos Nijhuis als KLM-ceo Pieter Elbers dat als Lelystad niet op de geplande datum opengaat er gesproken moet worden over de afspraken die voor Schiphol zijn gemaakt. Lelystad was onderdeel van het plan, zei Nijhuis. Als dat niet doorgaat moeten er gekeken worden naar oplossingen.

Tweede uitstel
In november 2016 werd bekend dat de opening van Lelystad niet op 1 april 2018 maar een jaar later open zou gaan. Dat maakte toenmalig staatssecretaris Dijksma bekend. Het ontwerpen van vertrek- en naderingsroutes op de routes in het hogere luchtruim bleek destijds een nog taaiere opgave dan gedacht.

Risico’s
Helemaal zeker dat Lelystad in 2019 open zou gaan was het nooit. Dijksma schreef in een brief aan de kamer in februari 2017 dat de nieuwe openingsdatum door LVNL “haalbaar en realistisch wordt geacht. Bovendien, zo geeft LVNL aan, bevat de planning enige ruimte om eventuele vertraging op te kunnen vangen.” De nieuwe planning is getoetst door het Britse bureau Helios. Ook zij achten 1 april 2019 haalbaar. “Daarbij tekent Helios aan dat de planning nog een aantal risico’s en aandachtspunten kent die in de verdere aanpak adequaat en tijdig opgepakt dienen te worden.”

MER
Ook werden er in het milieueffectrapport (MER) fouten gemaakt. De berekeningen moeten worden gecorrigeerd. Als alles volgens planning gaat zouden de aanpassingen in de MER begin februari gereed moeten zijn. Dan krijgt de Commissie voor de Milieueffectrapportage zes weken de tijd om die te beoordelen, hierdoor zou de minister het advies dus rond half maart ontvangen.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/