fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Modernisering voor Nederlandse Apache helikopters

Het Amerikaanse State Department (Ministerie van Buitenlandse Zaken) heeft toestemming gegeven voor de verkoop van 28 ‘upgrade sets’ aan Nederland. Hiermee kunnen de 28 Nederlandse AH-64D Apache helikopters worden gemoderniseerd tot AH-64E ‘Apache Guardian’ standaard. Dit werd eerder deze week bekend gemaakt in een persbericht.

Verbeteringen
Het moderniseringsprogramma omvat onder meer verbetering van de motoren, nieuwe nachtzichtapparatuur en een vernieuwde vuurleidingsradar en GPS. De verkoop vertegenwoordigt een geschatte totale waarde van 1,19 miljard dollar.

Toestemming
Toestemming voor de export is een voorwaarde voor de verkoopovereenkomst, maar betekent niet dat deze al rond is. De uiteindelijke deal met de fabrikanten van de upgrade sets (Boeing en Lockheed Martin) moet nog wel gesloten worden.

Gecrasht
Tussen 1998 en 2002 ontving Nederland 30 Apache helikopters, waarvan er in de loop van de jaren twee (in 2004 in Afghanistan en in 2015 in Mali) zijn gecrasht. Enkele jaren geleden kregen de Nederlandse Apaches al een ‘upgrade’ tot AH-64D Block II standaard.

Modernste versie
De AH-64E ‘Apache Guardian’, voorheen bekend als AH-64D Block III, is de modernste versie van de Apache gevechtshelikopter. Sinds 2012 is de US Army bezig met een programma om meer dan 600 Apaches te moderniseren tot AH-64E. Daarnaast zijn er nog eens 56 nieuwe Apache Guardians besteld.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button