Editors choiceIndustrieInnovatieLiefhebberNaast het nieuws

Tien jaar sinds eerste biobrandstof vlucht

Iets meer dan tien jaar geleden, op 24 februari 2008 vloog de eerste vlucht op een mengsel van kerosine en biobrandstof van Londen naar Amsterdam. Tien jaar later hebben al meer dan 100.000 vluchten op biobrandstof plaatsgevonden.

2008
Een Boeing 747 van Virgin Atlantic vloog op 24 februari 2008 van Londen Heathrow naar Schiphol op een 80/20 mengsel van kerosine en biobrandstof gewonnen uit Braziliaanse babassu noten en kokosnoten. Een kleine 10 jaar later werd in 2017 de grens van 100.000 vluchten op gemengde brandstof doorbroken.

2018
Op 29 januari 2018 vloog een Boeing 787-9 van Qantas van Los Angeles naar Melbourne op een mix van kerosine en biobrandstof uit mosterdolie. Het was de eerste vlucht met dit specifieke mengsel. Een vlucht die volledig op biobrandstof wordt gevlogen stoot 80 procent minder CO2 uit dan op regulier brandstof.

IATA
Volgens The International Air Transport Association (IATA) zal in 2020 de grens van 1 miljoen vluchten op een mengsel van biobrandstof overschreden worden. De organisatie maakt zich sterk om in 2025 de mijlpaal van één miljard passagiers te bereiken die met een biobrandstof vlucht gevlogen hebben. Om dit te bereiken “moeten overheden meewerken en een kader voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof opstellen en de productie intensiveren”, aldus Alexandre de Juniac, topman bij IATA.

Maatschappijen
Al verschillende luchtvaartmaatschappijen, zoals Cathay Pacific, Qantas en Lufthansa, willen hieraan meewerken en hebben 1,5 miljard gallons (5,67 miljard liter) aan biobrandstof ingekocht. Op vliegvelden in Oslo, Stockholm, Brisbane en Los Angeles wordt de biobrandstof al gemixt met kerosine.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close