ColumnGoof

Aboutaleb | Column Goof

Ik moest mijn MEP vernieuwen om onze Postbellum O-2 deze zomer naar airshows te mogen vliegen. Maar de O-2 was in onderhoud. Onder andere vanwege een penetrant toetertje dat maar blijft loeien, ook al zijn de landing gear doors (zichtbaar in de daartoe aangebrachte spiegel op de hardpoint) volledig gesloten. Als u dit allemaal nog begrijpt? Ik begrijp het zelf maar net.

Goed die MEP moest ik dus doen op een ander toestel. Dat werd de Tecnam 2006 van ‘Zelf Vliegen’ op Lelystad. Alleen had ik daar nog nooit op gevlogen! Mezelf in de cockpit gewurmd, in een ijskouwe hangar, checklist erbij, en drie keer van links naar rechts de procedures gestampt. Dan zitten er al flink wat knopjes en hendeltjes in het muscle memory.

Het POH nagevlooid op VLO en de VLE (beide 93kts) en VFE (119 geloof ik). Toch wel lastig, want het geheugensteuntje dead foot dead engine zat al drie jaar nìet meer in mijn muscle memory. Ik had immers al die tijd mijn MEP-examen op de O-2 gedaan. En die is centerline thrust. Als u me nog kunt volgen.

Ging allemaal wel goed geloof ik, want de meester zelve zette naderhand zijn handtekening in de gezellige kantine van Angelique Buitenhuis haar vliegschool. Bleef hangen daar, tot Erik Brouwer appte, dat hij die avond vanaf EHLE zou gaan nachtvliegen boven Rotterdam. Of ik mee wilde?

Nou zit ik al jaren in wisselende posities in hele series GA-toestellen, maar dit was een beeld dat ik nog nimmer zo had aanschouwd. In grote, lome bochten over die immense lichtzee daar beneden! Awesome, zou de Amerikaan zeggen. De Zwaan, de Euromast, en de Phallus van Nationale Nederlanden. Allemaal versierd met duizend lampjes. Jammer was alleen dat we vanuit een voetbalstadion even beschoten werden door een laser. Maar misschien droeg dat zelfs wel wat bij aan de sensatie.

Weet u trouwens wat ik moest denken? Raar misschien, maar ik dacht opeens: Aboutaleb! Díe zouden ze dit tochtje moeten aanbieden! Gewoon omdat die brave burgervader zich dan op die hoogte eens zou kunnen afvragen hoe raar het leven lopen kan. Dat je het ene moment op teenslippers rondsloft in een stoffig stadje in Marokko, en ruim 40 jaar later de baas bent van de enige echte wereldstad van Nederland. Nu ik er bij nadenk: edelachtbare, mag ìk u eens trakteren op dat vluchtje?

Goof Bakker

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij geeft PlaneOwner uit en schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen