Editors choiceNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Minder vluchten op Schiphol deze zomer

Komende zomerperiode worden er minder vluchten uitgevoerd dan vorig jaar. De luchthaven heeft besloten dat er dit jaar geen ongebruikte winterslots worden overgeheveld naar de zomer, dat bevestigt een woordvoerder desgevraagd aan Up in the Sky. Vorig jaar gebeurde dit nog wel.

Drukte
Schiphol vreest dat de terminalcapaciteit niet voldoende is om nog meer passagiers te verwerken en wil daarom niet meer vluchten dan eerder gepland. De woordvoerder: “we verwachten in het zomerseizoen op piekmomenten al meer reizigers, omdat maatschappijen grotere toestellen inzetten en de toestellen een hogere bezettingsgraad hebben. Zowel voor luchtvaartmaatschappijen als voor de reisbeleving van reizigers willen we de druk op de piekmomenten niet nog verder vergroten. Onze ervaringen in de meivakantie 2017 spelen daarin ook een rol.”

Controle
De tweede reden is dat Schiphol geen mogelijkheid heeft om te sturen op het moment waarop slots beschikbaar komen. “Als we slots zouden overhevelen, dan lopen we het risico dat ze in de pieken terecht komen en dat vinden we onwenselijk”, aldus de woordvoerder. Schiphol houdt het voor het zomerseizoen dus bij maximaal 313.740 slots. Vorig jaar waren er bijna 319.000 vluchten in dezelfde periode, blijkt uit cijfers van schiphol. DE zomerperiode loopt altijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag in oktober

Geen keuze
Bij de overheveling vorig jaar zei topman Jos Nijhuis nog tegen Up in the Sky dat hij geen keuze heeft in het al dan niet gebruiken van de overgebleven slots uit het winterseizoen. “Wij moeten alle beschikbare capaciteit inzetten. Dat Schiphol nu de slots niet overhevelt, komt door een extra criterium: de terminal kan die hoeveelheid passagiers maar moeilijk aan. De woordvoerder van Schiphol zegt: “de drukte in de terminal, die zichtbaar werd in de meivakantie 2017, is ten opzichte van vorig jaar een aanvullend criterium voor de afweging om wel of niet slots over te hevelen. Met dat nieuwe criterium vinden wij het nu gerechtvaardigd dit besluit te nemen.”

Steeds minder
Er worden steeds minder slots ongebruikt teruggegeven. Nijhuis constateerde dat vorig jaar al: “het klopt dat er minder slots worden teruggegeven dan voorheen.” Die trend zet dus door in dit gebruiksjaar.

Ongebruikt
Het aantal ongebruikte winterslots ligt dit jaar tussen de 2.500 en 3.500, zei Nijhuis tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de luchthaven. Vorig jaar waren dat er nog een kleine 9.500.

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close