Editors choiceFlight ReportNaast het nieuws

Flight Report: Alitalia A320 | Video

Airline: Alitalia
Route: Amsterdam – Rome (AZ107)
Airplane: A320 (6,8 jaar oud)
Seat: 11A (Economy emergency exit)
Waardering:

Instappen
Precies 30 minuten voor vertrek, begint het instappen. Eerst voor elites, dan voor de andere gasten. Alitalia had tot een paar jaar geleden en gedateerde vloot met veel verschillende toesteltypes. Dat is verleden tijd en de cabine van deze Airbus A320 oogt schoon en fris. Alle stoelen zijn bekleed met donkerblauw leer en gestickt met gouden draad. De business, op deze vlucht 3 rijen, is identiek aan de stoelen in economyklas, al is de stoelafstand iets ruimer. Dat is ook het geval bij rij 10 en 11, vanwege de nooduitgang. Statusleden van Alitalia’s frequent flyer programma kunnen die stoelen gratis selecteren.

Militair
Het cabinepersoneel is zonder uitzondering over de vijftig jaar oud en al begroeten ze iedereen keurig, ze kijken met militaire precisie voor zich uit. Een kwartier voor vertrek is iedereen aan boord en even later sluit de deur. De crew doet de veiligheidsinstructie, eerst in het Italiaans, dan in het Engels. Zonder vertraging verlaten we de gate en stijgen we op.

Cracker
Eenmaal in de lucht meldt de gezagvoerder zich, hij voorspelt een rustige vlucht. Al snel komt het cabinepersoneel langs met een trolley. Drankjes (koffie, thee, fris, sapjes) is gratis en daarnaast is de keus uit koekjes of crackers. Een stuk kariger dan Aegean (warme maaltijd), Lufthansa en KLM (beiden vaak een sandwich), maar nog steeds beter dan British Airways en Scandinavische maatschappijen, waar praktisch alles tegen betaling is. Nog een meevaller: er is geen openbare verkoop van kalenders, krasloten of duty-free artikelen.

Zo’n twintig minuten voor landing meldt de gezagdvoerder zich weer. Hij verwacht een landing volgens schematijd. Binnen no-time is de cabine klaar en landen we op Fiumicino. Het toestel parkeert op een remote parking. Een kleine tegenvaller, want de bus die ons naar het luchthavengebouw brengt puilt uit van de mensen.

Conclusie
Hoewel de toekomst van Alitalia op losse schroeven staat, is het cabine-product flink opgefrist de afgelopen jaren. Zo krijgt iedereen wat te drinken aan boord en oogt de cabine fris, iets dat Alitalia onderscheidt van andere Europese airlines. Daarentegen lijkt de cabinebemanning al jaren op de automatische piloot te staan, de hartelijkheid straalde er deze vlucht niet vanaf.

Tags

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button