fbpx
IncidentenLiefhebberNaast het nieuwsProfessional

Geschiedenis: 25 jaar geleden crasht Fokker 100 in Skopje

Op 5 maart 1993 stortte, direct na het opstijgen, een Fokker 100 van Palair Macedonian Airlines neer op het vliegveld van Skopje, 83 mensen verloren het leven.

Crash
Op 5 maar 1993 steeg een Fokker 100, met registratie PH-KXL van Palair Macedonian Airlines, op van de luchthaven van Skopje, de hoofdstad van Macedonië, met als bestemming Zürich. Nadat het toestel opsteeg zwalkte het vliegtuig heen en weer, waarbij de rechtervleugel 382 meter achter de baan de grond raakte. De vleugel scheurde los van het toestel en de romp kwam bijna verticaal op de grond terecht.

Overleden
Van de 97 inzittenden overleefden 83 mensen de crash niet. Vier van de vijf crewleden kwamen om, net zoals 79 van de 92 passagiers. Palair huurde de Fokker 100 van Nederland sinds januari 1993. De eerste vlucht met het toestel vond elf maanden voor het incident plaats op 23 april 1992.

Onderzoek
Het onderzoek naar de oorzaak van de crash werd door de Nederlandse Raad van de Luchtvaart uitgevoerd en nam 2 jaar en 10 maanden in beslag. De oorzaak van de crash wordt toegeschreven aan het niet goed functioneren van de vleugelflappen doordat deze niet met de-icing vloeistof bewerkt waren.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button