fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuws

US Navy neemt versneld afscheid van de Hornet

De Amerikaanse marine is druk bezig om een groot aantal F/A-18 Hornet toestellen versneld buiten dienst te stellen. Vanaf juni 2017 worden deze plannen al ten uitvoering gebracht, inmiddels is er meer over bekend geworden.

Uitsparen
Tot aan halverwege 2020 zal de US Navy 66 ‘Legacy Hornets’ (F/A-18A/B/C/D) uit dienst nemen. Nog eens 70 zullen in de periode daarna volgen. Met deze operatie wil Amerika bijna een miljard dollar uitsparen. Dit geld zal onder meer besteed worden aan een moderniseringsprogramma voor de F/A-18E/F Super Hornets.

Gevechtssituaties
De huidige vloot van ‘gewone’ F/A-18 Hornets werd in de jaren ’80 en ’90 afgeleverd aan de Amerikaanse marine. De afgelopen twintig jaar zijn deze Hornets veelvuldig ingezet in gevechtssituaties, onder meer tijdens Operatie Desert Storm (1991) en boven Irak en Afghanistan (sinds 2001). Door de leeftijd en slijtage nemen de onderhoudskosten toe. Door een deel van de vloot eerder af te danken en versneld te vervangen door de Super Hornet, hoopt de US Navy kosten te kunnen besparen.

Blue Angels
Ook na 2020 zal de US Navy de ‘Legacy Hornets’ nog blijven gebruiken, al zal de Super Hornet de meeste ‘front line’ taken overnemen. De verwachting is dat na deze bezuinigingsplannen, nog tussen de 100 en 150 F/A-18 Hornets operationeel zullen zijn. Een deel van de uit dienst gestelde toestellen zal worden overgedaan aan de US Marines. Ook het demonstratieteam van de US Navy, “Blue Angels” zal voorlopig nog met de F/A-18C blijven vliegen. Op termijn zal de Super Hornet beschikbaar komen voor het team.

 

 

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button