General aviationHelikopterHistorische luchtvaartLiefhebberLongreadNaast het nieuwsVliegvelden

Falcon Field Airport: een veelzijdig vliegveld | Longread

Phoenix is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Arizona. Er wonen meer dan vier miljoen mensen in de agglomeratie. De stad is gezegend met een woestijnklimaat met weliswaar snikhete zomers, maar een erg aangename herfst-, winter- en lenteperiode. De zon schijnt er vrijwel altijd en dat betekent 360 dagen per jaar vliegbaar weer. Geen wonder dus dat in groot-Phoenix meer dan tien vliegvelden te vinden zijn. Falcon Field Airport is een relatief klein veld , maar wat is klein met 750 gebaseerde general aviation toestellen en 1.300 arbeidsplaatsen? Redacteur Remco de Wit van Up in the Sky bracht een bezoek aan dit veelzijdige vliegveld en zag dat de geschiedenis op meerdere plekken levend wordt gehouden.

Falcon Field Airport. Copyright Remco de Wit

Private partij
Zoals zo veel vliegvelden in Arizona is Falcon Field opgericht in de Tweede Wereldoorlog. Het veld werd vooral gebruikt voor de training van U.S. Army Air Corps en Royal Air Force vliegers. In 1948 kwam het vliegveld in handen van de gemeente Mesa (ten oosten van Phoenix). De eerste 20 jaar was een private partij verantwoordelijk voor de dagelijkse operationele gang van zaken. Daarna heeft de gemeente dit overgenomen. Tegenwoordig trekt Falcon Field Airport veel (general aviation) verkeer aan om Phoenix Sky Harbor en Phoenix-Mesa Gateway Airport te ontlasten. Denk aan civiel en militair verkeer, zaken- en recreatieluchtvaart en vliegscholen.

Cessna Citation. Copyright Remco de Wit
Indrukwekkend
Falcon Field is dagelijks geopend van 06.00 uur tot 21.00 uur en heeft twee start- en landingsbanen met een lengte van respectievelijk 1.555 en 1.158 meter. Het jaarlijkse aantal vliegbewegingen ligt rond de 275.000, een indrukwekkend aantal. Grenzend aan Falcon Field Airport hebben twee divisies van Boeing hun hoofdkwartier: Attack Helicopters en Unmanned Airborne Systems. De AH-64 Apache wordt er gebouwd. Ook MD Helicopters, bekend vanwege hun NOTAR systeem (no tail rotor), heeft zijn hoofdvestiging op Falcon Field.

Productielijn MD Helicopters. Copyright MD Helicopters

Geschiedenis
Meer dan in ons land houden de Amerikanen op vrijwel elke luchtvaartlocatie de geschiedenis springlevend. Falcon Field Airport vormt daarop geen uitzondering, want er is een fantastisch museum gevestigd: Commemorative Air Force Airbase Arizona Aviation Museum. Het museum bestaat uit een statisch gedeelte en een vliegend gedeelte. Vooral dat laatste is uniek, want waar kun je anders een (nacht!)vluchtje boeken in bijvoorbeeld een B-17 of B-25 bommenwerper, een Dakota of een Beech C-45 Expeditor? Het museum wordt vrijwel geheel gerund door vrijwilligers, een bezoekje is zeer de moeite waard.

Museum Commemorative Airport. Copyright Remco de Wit

Veelzijdig
Maar er is meer vliegende historie te zien op Falcon Field Airport. Zo heeft de Army Aviation Heritage Foundation sinds oktober 2015 een AH-1 Cobra helikopter op dit veld gebaseerd. Met dank aan Boeing als grote sponsor. Andere organisaties met een historische doelstelling zijn de Wings of Flight Foundation en de Warbirds Unlimited Foundation met een Texan en een Stearman. De veelzijdigheid van Falcon Field blijkt verder uit de aanwezigheid van helikopters van de Mesa-politie en de Arizona Wing van de Civil Air Patrol.

The author wishes to thank Mrs. Dee Anne Thomas, marketing/communications specialist of Falcon Field Airport, for her excellent help including a great airport photo tour.

Politiehelikotper. Copyright Remco de Wit
Hangaar met historische vliegtuigen. Copyright Remco de Wit
Mitsubishi MU-2. Copyright Remco de Wit
Helikopter Saudi Air Ambulance. Copyright Remco de Wit
Traditiekamer. Copyright Remco de Wit

Tags

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.