fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Modernste USAF toestellen slecht inzetbaar

Recent zijn de inzetbaarheidscijfers van het afgelopen jaar voor de totale USAF vloot bekend gemaakt. In het overzicht, gepubliceerd door de Air Force Times, is van elk vliegtuigtype aangegeven hoeveel procent van de toestellen beschikbaar was in 2017.

Gevechtsvliegtuigen
De gemiddelde inzetbaarheid van alle USAF toestellen is 71,3%. Voor 2016 was de gemiddelde inzetbaarheid voor de totale vloot 72,1%. Meest opvallend is dat veel relatief ‘oude’ typen gevechtsvliegtuigen als A-10, B-52, F-15 en F-16 een inzetbaarheid hebben van 70 tot 80%. Bij de modernste toestellen als B-2, F-22 en F-35 schommelt de inzetbaarheid rond de 50%.

© AirForce Times

Daling
In het overzicht is te zien dat de inzetbaarheid van de totale USAF-vloot de afgelopen jaren is gedaald, van 73,7% in 2014 tot 71,3% in 2017. Vergeleken met 2016, laat de inzetbaarheid van de F-22 en F-35 een forse daling zien van ongeveer 10 procent-punten. USAF generaal b.d. Hawk Carlisle, voormalig hoofd van Air Combat Command, noemt tegen Air Force Times meerdere oorzaken voor de teruglopende inzetbaarheid.

Dreiging
Meerdere operationele inzetten in Afghanistan, Syrië en Irak en tegelijkertijd het hoofd bieden aan de dreiging vanuit Noord-Korea, Rusland en China vraagt veel van de Amerikaanse luchtmacht. Veel vlieguren in veeleisende omstandigheden zorgen voor snellere slijtage en meer onderhoud. En dat is een andere oorzaak van de verminderde inzetbaarheid. Het meest ervaren onderhoudspersoneel wordt vaak uitgezonden op missie, bovendien is er een tekort aan (hoger opgeleide) technici.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button