NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Schiphol 2017: 5 extra passagiers per vlucht

In 2017 zaten er gemiddeld vijf passagiers meer in een aankomend of vertrekkend toestel op Schiphol in vergelijking met het jaar ervoor. Dat blijkt uit het Schiphol jaarverslag over vorig jaar.

Grotere toestellen
Per vliegbeweging waren er meer stoelen aan boord. In 2016 telde de luchthaven nog 165 stoelen in het gemiddelde vliegtuig. In 2017 werden dit er 168,6. Schiphol weet hoe dit komt en schrijft: “Deze toename is het gevolg van vlootvernieuwing van de homecarrier KLM en buitenlandse maatschappijen die grotere toestellen inzetten.”

Bezetting
Ook de gemiddelde bezetting, de zogenaamde loadfactor, steeg in 2017. Zaten toestellen in 2016 nog voor 83,8 procent vol, vorig jaar was dat 84,7 procent. De loadfactor maal het aantal stoelen per vliegtuig geeft het aantal passagiers per vliegbeweging. In 2016 waren dat er afgerond 138 en afgelopen jaar 143. Een groei van 3 procent.

Verdere groei
Nu Schiphol het maximaal aantal vliegbewegingen nadert ligt het in de lijn der verwachting dat het gemiddeld aantal passagiers per vlucht verder zal stijgen. Heathrow zit al jaren aan haar vliegbewegingengrens. In 2017 groeide het aantal passagiers op de grootste luchthaven van Europa toch met 3 procent. Dit kwam doordat maatschappijen grotere toestellen inzetten. Op Heathrow zitten er gemiddeld 165 mensen in een vliegtuig. Er is dus voor Schiphol ook nog ruimte voor groei. Met 500.000 bewegingen en 165 mensen per beweging zou Amsterdam Airport op jaarbasis 82,5 miljoen passagiers ontvangen, 20 procent meer dan in 2017.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen