fbpx
ColumnColumn GoofLiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Mercedes A-3800 | Column Goof

Ik vind het altijd nog ontzettend jammer, dat Daimler-AG z’n aandelen Airbus verkocht heeft. Dat had nou net een grandioze marketing-operatie mogelijk gemaakt, die Boeing een enorme optater had kunnen verkopen.

Wat ik bedoel? De naam ‘Airbus’ vervangen door ‘Mercedes’. En dan gewoon doornummeren, zoals bij de auto’s. De A-3200, de A3300, A-3500 en dan het vlaggenschip: de Mercedes A-3800. Ik durf zelfs te wedden dat die laatste nog had bestáán, als ze ‘m zo genoemd hadden!

Waarom? Van Bangkok tot Boston, van Amsterdam tot Abidjan: iedereen wil graag gezien worden in een fijne, dikke, glimmende Mercedes-Benz. Met name Amerikanen zijn dol op zo’n dikke, Duitse glanzende patserbak.

Maar nee: met name de Fransen houden vast aan ‘Airbus’. Het liefst nog uitgesproken als ‘Airbuusse’. Zodat de heritage van het minst geliefde volk op aarde er helemaal duimendik bovenop ligt. Als sauce bearnaise op een blanquette de veau. Een marketingtechnische blunder van wereldformaat: zo is er alleen al geen Amerikaan je toestel binnen te schoppen. Terwijl het ding voor meer dan de helft Duits is.

En dan de naam ‘Airbus’ zèlf. Spreek ‘m maar eens drie keer hardop uit: het lijkt wel een soort toiletverfrisser. Of een handigheidje van de Gamma, om je fietsbanden mee op te pompen.

Dat ‘bus’ alleen al! Met de bus op vakantie! Onbetwist de treurigste vorm van toerisme die er is. Zelfs de Kip-caravan scoort nog hoger, in de Flop Honderd van totale truttigheid.

Nee, da’s allemaal niks. Maar de fantasieloze marketingmannen van Airbus vinden het blijkbaar prachtig: wonen in een vinexwijk, vliegen naar een Arke-appartement, en dat natuurlijk in een Airbus. Prettige vakantie.

Goof Bakker

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button