LiefhebberMilitairNieuws

Amerikaanse F-15’s geland op Leeuwarden

Zes F-15 Eagles van de Amerikaanse luchtmacht landden donderdag op vliegbasis Leeuwarden. De vliegtuigen maken deel uit van een detachement van twaalf F-15’s dat de komende maand tijdelijk op de vliegbasis zal zijn gestationeerd. Maandag worden de overige zes toestellen op Leeuwarden verwacht.

Aanwezigheid
Voor het vierde achtereenvolgende jaar komen er Eagles vanuit Amerika naar Europa, in het kader van operatie ‘Atlantic Resolve’. Dit is de overkoepelende naam voor de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa, sinds de Russische inval in de Krim. De verschillende ‘deployments’ van één of meer squadrons worden meestal aangeduid als ‘Theater Security Package’.

Detachement
Personeel en toestellen zijn, net als voorgaande jaren, afkomstig van twee Air National Guard squadrons. Dit jaar zijn dat het 123e Fighter Squadron (Portland, Oregon) en 131e Fighter Squadron (Barnes, Massachusetts). Beide squadrons kwamen al eens eerder naar Leeuwarden, maar nooit tegelijkertijd.

Oefening
Niet geheel toevallig valt de komst van de F-15’s samen met de jaarlijkse oefening ‘Frisian Flag’. Deze internationale luchtmachtoefening vindt dit jaar plaats van 9 t/m 20 april. Naast de Amerikaanse luchtmacht, zullen ook de Duitse, Franse, Poolse, Spaanse en Nederlandse luchtmacht deelnemen aan Frisian Flag.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button