fbpx
InnovatieNaast het nieuwsProfessional

“Noorwegen vliegt in 2040 volledig elektrisch”

De luchtvaart in Noorwegen vliegt in 2040 ‘volledig elektrisch’. Dit voorspelde de ceo van de Noorse luchthavenuitbater Avinor afgelopen week, meldt Reuters.

Noorwegen is volgens Avinor-ceo Dag Falk-Petersen afhankelijk van een goede luchtvaart. Zijn bedrijf exploiteert 45 luchthavens in heel Noorwegen. “Volgens mij vliegt heel Noorwegen in 2040 elektrisch”, stelt Falk-Petersen. Het bedrijf wil daarmee ook iets doen voor het klimaat.

Markt
De ceo verwacht daarin hulp van de grote vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. “Airbus heeft gezegd dat ze een klant en een markt nodig hebben. Wij kunnen ze allebei bieden. Ze moeten natuurlijk een grotere markt hebebn, maar iemand moet beginnen”, legt hij uit. Avinor werkt samen met klimaatorganisaties en luchtvaartmaatschappijen SAS en Wider√łe

Beginpunt
Als beginpunt is Noorwegen volgens Falk-Petersen ideaal. Doordat de vliegtuigen sneller kunnen opstijgen, hebben ze kortere runways nodig dan normale straalvliegtuigen. In Noorwegen is bebouwbare ruimte schaars.

Ontwikkeling
De eerste elektrische testvliegtuigen worden inmiddels gebruikt. Airbus heeft de E-fan ontwikkeld, een toestel wat volledig op batterijen werkt. Ook Boeing werkt mee aan een elektrisch toestel. Ontwikkelaar Zunum Aero verwacht in 2022 voor het eerst te kunnen vliegen met het vliegtuig, waar 12 passagiers in passen.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button