fbpx
FinancieelMilitairNieuwsProfessional

Onduidelijkheid over kosten Air Force One

Er is een hoop onduidelijkheid over de kosten van de twee nieuwe Boeing 747-8’s die omgebouwd worden tot de Air Force One, het vliegtuig van de Amerikaanse president, zo meldt aviationweek.

Kosten
De eerste schatting van de kosten voor de twee Boeing toestellen die tot Air Force One getransformeerd worden lagen op 5 miljard dollar (4,05 miljard euro). Afgelopen maand kwamen het Witte Huis en Boeing met het bericht naar buiten dat er een deal gesloten is waardoor er 1,4 miljard dollar (1,13 miljard euro) bespaard kan worden.

Hoog
De eerste schatting van 5 miljard dollar viel veel hoger uit dan gedacht. De Amerikaanse luchtmacht rekende 4 miljard dollar voor onderzoek en ontwikkeling. De Government Accountability Office, een onafhankelijk bestuursorgaan dat de uitgaven van de belastingcenten door de Amerikaanse overheid in de gaten houdt, kwam op een bedrag van 3,2 miljard dollar.

“Onwaar”
De gepensioneerde luchtmachtgeneraal Mike Loh, noemt de schattingen “onwaar”. Loh was verantwoordelijk voor de onderhandelingen van de huidige Air Force One. Volgens hem kan het nieuwe vliegtuig voor minder dan 1,5 miljard dollar gekocht worden. De huidige Air Force One vloot kostte, omgerekend naar de hedendaagse koers, 539 miljoen dollar (437 miljoen euro). Loh: “er zijn zoveel vragen over deze ontwikkeling zonder antwoorden of enige vorm van rechtvaardiging”.

Hangar
Naast de kosten voor de nieuwe Air Force One, wordt er een nieuw presidentieel hangar complex gebouwd ter waarde van 250 miljoen dollar (202 miljoen euro). De huidige hangar waar Air Force One instaat werd voor 45 miljoen dollar (36,48 miljoen euro) gebouwd.

Uitspraken
De Amerikaanse luchtmacht wil geen concrete uitspraken doen over het bedrag van de Air Force One. Zij laten het Witte Huis alle vragen omtrent Air Force One en aanverwante zaken afhandelen.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button