fbpx
AirlinesBestellingenEditors choiceNieuwsProfessionalVliegtuigen

‘American verkiest Boeing 787 boven Airbus A350’

Airbus lijkt de strijd om de aanstaande widebody-order van American Airlines te hebben verloren van Boeing. Vrijdag zouden de gesprekken met Airbus zijn stilgelegd, zo meldden ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

A330neo
Lange tijd was het onzeker of de maatschappij zou kiezen voor de A350, de A330neo of de Boeing 787 Dreamliner. Begin dit jaar liet American al doorschemeren dat de pijlen eerst worden gericht op de A330neo.

Dreamliner
De keuze lijkt nu gevallen op de Boeing 787-9. American heeft eind dit jaar al een Dreamliner-vloot van 40 toestellen uit een eerdere bestelling. Daarnaast is ook al een optie genomen op nog eens 52 toestellen, en worden volgend jaar nog twee afgeleverd.

A350
Van de oudere deal voor 22 A350’s is afgezien, nadat de afname tot twee keer toe werd uitgesteld. In 2016 en 2017 schoof American de levering van A350’s als vervanger voor de oudere B767’s en B777’s op de lange baan. Als American toch voor de A330neo gaat, kan een boete voor het annuleren van de A350-order worden voorkomen.

Tegenvaller
Voor het A330neo-project zou het mislopen van een deal een tegenvaller zijn. De A330-800neo verloor eerder deze maand al de enige klant van het type, toen Hawaiian Airlines zich terugtrok. Airbus blijft vertrouwen houden in het programma. Er zijn gesprekken gaande met tientallen maatschappijen en inmiddels staat de teller in het orderboek op 214.

Volgens American is er nog geen definitieve keuze genomen voor de aanschaf van nieuwe widebody’s.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button