LiefhebberMilitairNaast het nieuws

Verbeterde Super Hornet voor US Navy meer ‘stealthy’

Boeing heeft meer details onthuld over de vernieuwde versie van de F/A-18E/F Super Hornet. Deze “Super Hornet Block III” is niet bedoeld als concurrent voor de F-35, maar zal toch meer ‘stealth’ eigenschappen krijgen.

Doorontwikkeling
Vorig jaar twitterde president Trump dat hij Boeing had gevraagd om een nieuwe versie van de Super Hornet te ontwikkelen, zodat deze het kon opnemen tegen de F-35. Echter, Boeing was al een paar jaar bezig met de doorontwikkeling van de Super Hornet. Zo “nieuw” was deze nieuwe versie dus niet – en evenmin in de markt als competitie voor de F-35.

Aanvulling
Deze nieuwste versie van de Super Hornet, inmiddels aangeduid als “Super Hornet Block III”, is veel meer bedoeld als aanvulling op de F-35C. Deze Super Hornets kunnen in de toekomst samen met de marine-versie van de F-35 opereren vanaf vliegdekschepen van de Amerikaanse marine.

Veranderd
Wat is er nieuw aan deze versie van de Super Hornet? In vergelijking met de ‘Advanced Super Hornet’ die Boeing in 2013 presenteerde, is er nog het een en ander veranderd. Gebleven zijn de ‘Conformal Fuel Tanks’ (CFT’s), extra brandstoftanks boven de vleugelwortel. Verder zullen met speciale verf en radar-absorberende materialen, de stealth-eigenschappen van het toestel worden verbeterd. De cockpitsystemen en doelaanwijs-computers zullen ook worden vernieuwd.

Aanschaf
De US Navy is van plan om 24 van de Block III Super Hornets aan te schaffen – en hoopt de komende jaren budget te krijgen voor nog eens 110 toestellen. In 2020 zullen de eerste Block III’s door Boeing worden afgeleverd. Verder zullen vanaf 2020 operationele Block II Super Hornets een ‘upgrade’ krijgen naar Block III standaard. De upgrade zal onderdeel worden van een groter ‘Service Life Modification’-programma, dat al vanaf volgende maand begint. Het voornaamste doel van dit SLM-programma is het verlengen van de levensduur van de toestellen, van 6000 naar 9000 vlieguren.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close