fbpx
AirlinesLiefhebberNaast het nieuwsVeiligheid

Wifi in het vliegtuig gevoelig voor hackers

Het gebruik van wifi tijdens een vlucht is steeds normaler aan het worden, maar er hangen wel enkele risico’s aan, zo meldt een bureau gespecialiseerd in zakenreizen.

Onveilig
De wifi aan boord van vliegtuigen zijn onbeveiligde netwerken. Hiermee is de informatie op de telefoon of laptop gevoelig voor hackers die informatie van de mobiele apparaten willen inzien of verwijderen. Niet alleen kunnen onbekenden gevoelige bedrijfsinformatie of persoonlijke informatie inzien en/of stelen, maar kunnen er ook virussen of malware op de apparaten gezet worden. Dit kan dan weer verspreid worden door het bedrijfsnetwerk of eigen bestanden.

Veilig
Er zijn simpele manieren om de verbinding met de wifi te beveiligen en hiermee ook de informatie op de mobiele apparaten. Een firewall of antivirusprogramma installeren is de makkelijkste optie. Een andere manier is verbinding maken met een netwerk via een vertrouwde, veilige VPN-verbinding zoals de VPN (Virtual Private Network) van het bedrijf, zodat alle data versleuteld via die verbinding worden verzonden. Deze VPN-verbinding moet directe verbindingen met openbare wifi-netwerken voorkomen.

Controle
Ook vanuit de kant van het bedrijf zijn er opties om informatie veilig te versturen. Door wederzijdse verificatiemechanismen te gebruiken om de identiteit van beide eindgebruikers te verifiëren voordat data wordt verzonden wordt het al moeilijker om ongewenste informatie binnen te halen. Probeer het gebruik van wifi te beperken door enkel een programma te openen waar een wifi verbinding voor nodig is, alle andere programma’s die wifi gebruiken moeten afgesloten worden om de kans op een aanval kleiner te maken.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button