fbpx
General aviationNaast het nieuwsNL NieuwsProfessionalVliegvelden

Groningen relatief grootste groeier in 4e kwartaal 2017

Groningen Airport groeide in het vierde kwartaal van 2017 procentueel gezien het meeste van de commerciële Nederlandse luchthavens. Het aantal passagiers steeg met bijna een derde ten opzichte van het vierde kwartaal 2016. Op de kleine luchthavens was een sterke daling. Dit blijkt uit de kwartaalmonitor Luchtvaart van het CBS.

De vijf grote Nederlandse luchthavens verwerkten gezamenlijk 18,1 miljoen passagiers in de laatste drie maanden van 2017. Dit betekent een stijging van 7,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Groei
Met name Groningen deed het goed. De luchthaven had in de laatste drie maanden onder andere verbindingen naar Gdansk, Kopenhagen, Londen en Kreta. Het aantal passagiers steeg met 32,4 procent.
Eindhoven noteerde met 19,3 procent op jaarbasis ook dubbele groeicijfers. Schiphol en Rotterdam kwamen tot 7,7 en 5,4 procent groei.

Maastricht
Maastricht Aachen Airport zag het aantal passagiers met ruim vijf procent dalen. Daar stond wel een forse stijging van het vrachtvervoer tegenover. In het vierde kwartaal van 2017 werd bijna 33 duizend ton vracht afgehandeld.

Kleine luchtvaart
Op de kleine vliegvelden nam het aantal vliegbewegingen af. Op vliegveld Hoogeveen waren 42 procent minder vluchten, op vliegveld Budel waren dit er 30 procent minder. De enige positieve uitschieter wordt genoteerd door vliegveld Teuge. Daar werden 0,4 procent meer vluchten uitgevoerd.

Bonaire
Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat de vluchten naar het Caribische deel van Nederland in de lift zaten. Naar Bonaire werd vaker gevlogen; het aantal vluchten steeg met 13 procent. Het aantal passagiers op de luchthaven nam ook toe.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button