General aviationNL nieuwsOverig nieuwsProfessionalVliegvelden

Groningen relatief grootste groeier in 4e kwartaal 2017

Groningen Airport groeide in het vierde kwartaal van 2017 procentueel gezien het meeste van de commerciële Nederlandse luchthavens. Het aantal passagiers steeg met bijna een derde ten opzichte van het vierde kwartaal 2016. Op de kleine luchthavens was een sterke daling. Dit blijkt uit de kwartaalmonitor Luchtvaart van het CBS.

De vijf grote Nederlandse luchthavens verwerkten gezamenlijk 18,1 miljoen passagiers in de laatste drie maanden van 2017. Dit betekent een stijging van 7,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Groei
Met name Groningen deed het goed. De luchthaven had in de laatste drie maanden onder andere verbindingen naar Gdansk, Kopenhagen, Londen en Kreta. Het aantal passagiers steeg met 32,4 procent.
Eindhoven noteerde met 19,3 procent op jaarbasis ook dubbele groeicijfers. Schiphol en Rotterdam kwamen tot 7,7 en 5,4 procent groei.

Maastricht
Maastricht Aachen Airport zag het aantal passagiers met ruim vijf procent dalen. Daar stond wel een forse stijging van het vrachtvervoer tegenover. In het vierde kwartaal van 2017 werd bijna 33 duizend ton vracht afgehandeld.

Kleine luchtvaart
Op de kleine vliegvelden nam het aantal vliegbewegingen af. Op vliegveld Hoogeveen waren 42 procent minder vluchten, op vliegveld Budel waren dit er 30 procent minder. De enige positieve uitschieter wordt genoteerd door vliegveld Teuge. Daar werden 0,4 procent meer vluchten uitgevoerd.

Bonaire
Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat de vluchten naar het Caribische deel van Nederland in de lift zaten. Naar Bonaire werd vaker gevlogen; het aantal vluchten steeg met 13 procent. Het aantal passagiers op de luchthaven nam ook toe.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close