Editors choiceNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Airbus A321LR maakt testvlucht van 11 uur

Airbus heeft een elf uur durende testvlucht uitgevoerd met de long range variant van de A321. Het vliegtuig vloog rechtstreeks van Seychellen in het zuiden van Afrika naar Toulouse, waarmee een nieuwe record werd gevestigd.

Poppen
Aan boord waren 162 poppen, om een passagiersvlucht na te bootsen. Ook gingen er vijf piloten en elf technici mee. Er waren drie extra brandstoftanks toegevoegd om het vliegtuig voldoende capaciteit te bieden voor de lange vlucht.

Wind
Niet eerder voerde een vliegtuig uit de A320-serie een vlucht uit van 7610 kilometer. Als de tegenwind minder sterk was geweest had het toestel nog verder kunnen vliegen. Zo’n 8800 kilometer was haalbaar geweest volgens een van de piloten.

Test
In februari vloog het vliegtuig ook al eens non-stop van New York naar Toulouse. Met de testvluchten maakt de A321LR de beloftes waar. Airbus wil het vliegtuig verkopen voor de minder drukke langeafstandsroutes, waar steeds meer vraag naar is ontstaan. De fabrikant hoopt onder andere maatschappijen te interesseren die vervanging zoeken voor de verouderde Boeing 757’s.

De volgende beproeving voor de A321 wordt een gewichtstest in Zweden. Daar moet het vliegtuig opstijgen met 97 ton belading. Als alles mee zit ontvangt het type in het najaar van 2018 de benodigde certificering.

Tags

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeert Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in airport operations. Henk hoopt in de toekomst mee te kunnen werken aan het ontwerp van luchthavens over de hele wereld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button