NieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Boeing wil gebruikte 777’s ombouwen tot vrachtvliegtuigen

Een toenemende vraag naar luchtvracht heeft Boeing doen overwegen om tweedehands 777’s om te bouwen tot vrachtvliegtuigen. Dat hebben ingewijden gemeld tegenover persbureau Bloomberg.

Onderzocht
De markt voor e-commerce vrachtvervoer zit in de lift. De vliegtuigbouwer merkt dat er toenemende vraag is naar capaciteit voor dergelijk transport en wil daarop inspelen door oudere vliegtuigen om te bouwen. Al jarenlang is de haalbaarheid van retrofitting onderzocht, maar nu zouden de oude plannen weer op de agenda staan.

Product
Boeing zou de vrachtconversie van oude triple sevens willen verkopen als product. Een nadeel van de nieuwe strategie zou zijn dat door het alternatief voor nieuwe vliegtuigen de al moeilijke verkoop van nieuwe freighters verder wordt afgeremd. Nieuwe toestellen zijn voor veel gebruikers te duur in aanschaf en vrachtvliegtuigen zijn vaak relatief oud. Na een ‘carrière’ als passagiersvliegtuig kan een toestel vaak nog jaren mee als freighter.

777-200ER
De retrofit wordt alleen een optie voor oude 777-200ER’s, omdat deze vliegtuigen dezelfde afmetingen hebben als de 777F’s. Bij een verbouwing wordt onder meer de vloer vervangen door een stevigere constructie en moeten vrachtdeuren worden ingezaagd, op plekken waar bij de -200ER’s bekabeling voor de besturing van het vliegtuig is weggewerkt. Die moeten worden omgelegd, wat een dure ingreep teweegbrengt.

Tot nu toe was zo’n retrofit, met een prijskaartje van 30 miljoen dollar, te duur om in de markt te zetten. Mogelijk komt daar dus toch verandering in.

Vrachtversies
Op dit moment produceert Boeing vrachtversies van de 737, 747, 767 en 777. De 777-200ER wordt niet meer gebouwd, maar er zijn nog honderden in gebruik. Voor de long range variant, die nog wel wordt gebouwd, zou de conversie ook mogelijk zijn.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close