ColumnGoofLiefhebberNaast het nieuws

Jumboloning | Column Goof

Ik weet niet of een ding de Nobelprijs kan krijgen. Maar zo ja, dan wil ík de Jumbojet nomineren. Wat heeft die goedmoedige dikzak veel goeds gedaan voor deze wereld! Miljoenen mensen samengebracht, en massale culturele en economische coöperatie mogelijk gemaakt.

En dan te bedenken dat Boeing serieuze twijfels had of het wel wat zou worden, die ‘747’! Het project werd financieel kort gehouden. Het management besteedde liever geld aan de SST, het zusje van de Concorde. Volkomen de tegenhanger van de Jumbo: een kerosine-slurpend monster van titanium en roestvrij staal, ontworpen om een handvol totaal-verveelde superrijken supersonisch van de ene blingbling-bestemming naar de andere te slingeren. Het ding is er nooit gekomen. En de Jumbo werd een overnight sensation.

Want in feite lag de macht al lang bij de massa’s. Otto Normalverbraucher wenste te gaan vliegen. De KLM begreep het ook niet. Die bleef de kakkers uit Aerdenhout vervoeren. Schröder, Block en Legro riepen deze elite-airline economisch tot de orde, door Mies Karrebies uit Amsterdam-Noord te gaan faciliteren. Die stapte opeens in een vliegtuig naar Torremolinos. En vloog naar haar geëmigreerde zus in Canada.

Nog een fase later stapten de verworpenen der aarde in de Jumbojet, die stormenderhand de Derde Wereld veroverde. Ze gingen aldaar met z’n vierhonderden tegelijk op bedevaart voor een bodemprijsje, of reisden met een mand kippen op schoot vanuit Takki Makki naar hun neef in Takki Prakki.

De Jumbo maakte van de wereld een dorp. Wie de statistieken van Max Roser* bekijkt, ziet dat er met name in het tijdperk van de Jumbo spectaculaire vooruitgang geboekt is op vrijwel alle terreinen des levens. Economie, honger, kindersterfte. Op Max’ vraag ‘are you happy with your life’ antwoordden in bijna alle landen van de wereld steeds meer mensen ‘ja’.

Ik ben zo vrij om te denken dat de Jumbojet daar belangrijk aan bijgedragen heeft. Nu het einde van die goedzak nadert wil ik pleiten: de Nobelprijs voor dat ding, en snel een beetje.

Goof Bakker

 

*https://ourworldindata.org/happiness-and-life-satisfaction

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button