fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsNL Nieuws

Provincie tegen Eindhovens plan voor vliegtaks

De Provincie Noord-Brabant ziet niets in het plan van de gemeente Eindhoven voor een vliegtaks op tickets vanaf de Brabantse luchthaven. Dit laten Gedeputeerde Staten (GS) weten na vragen van de provinciale PVV, GroenLinks en de PvdA.

De partijen wilden van de provincie weten of zij het plan van Eindhoven steunt. De stad wil een toeslag van één euro op ieder ticket vanaf Eindhoven. Met de opbrengst moeten bijvoorbeeld huizen geïsoleerd worden en moet de leefbaarhied rond het vliegveld verbeterd worden.

Aandeelhouders
De provincie Noord-Brabant is net als de gemeente Eindhoven en Schiphol Group aandeelhouder van de luchthaven. Eindhoven heeft 25 procent van de aandelen in handen, de provincie 24 procent. Schiphol is met 51 procent de grootste aandeelhouder.

Oneerlijk speelveld
De provincie ziet het instellen van een vliegtaks als een rijksaangelegenheid, stelt ze in de antwoorden. Daarnaast zou een lokale vliegtaks een ‘oneerlijk speelveld’ creëren voor Eindhoven.

Nadeel
Dat oneerlijke speelveld is volgens Noord-Brabant een nadeel voor de Brainport en Eindhoven Airport zelf. Als tickets duurder worden, zullen naar verwachting minder mensen vliegen.

Regering
In het regeerakkoord houdt het kabinet de mogelijkheid voor een vliegtaks open. “In dit licht is een discussie over een lokale taks niet opportuun”, stelt de provincie ook.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button