IndustrieNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol AirportVliegvelden

Rechter: Schiphol moet winterslots toevoegen in zomer

Schiphol moet 2700 ongebruikte slots uit het winterseizoen alsnog overhevelen naar het zomerseizoen. Dit heeft de rechtbank in Haarlem donderdag geoordeeld. Corendon, easyJet en TUIfly daagden de luchthaven voor de rechter en kregen gelijk.

De luchthaven besloot eind februari van dit jaar om 2700 ongebruikte slots niet in te zetten in dit zomerseizoen. Schiphol nam dit besluit mede door de ervaringen uit de meivakantie van 2017.

Druk
Vorig jaar leidde het overhevelen van de ongebruikte slots uit de winter naar het toch al drukke zomerseizoen nog tot grote consternatie, bij met name KLM. Die maatschappij vond het onverantwoord druk op de luchthaven. Schiphol betoogde toen dat de luchthaven de slots wel moest overhevelen. Het besluit om nu niets over te hevelen, was tegen het zere been van easyJet, TUIfly en Corendon.

Grootgebruiker
Corendon-ceo Steven van der Heijden stelde eerder dat de drie airlines ‘grootgebruiker’ zijn van de slots die eventueel worden overgeheveld. “Vorig jaar hebben wij ongeveer de helft van die slots gebruikt. We moeten het hebben van de ruimte op de wachtlijst (voor slots, red.). Dit jaar gaat het om 2.700 slots, vorig jaar nog om 9.400.

‘Alles op alles’
Schiphol stelt in een reactie dat de 2700 slots beschikbaar komen. “We zullen alles op alles zetten om de vluchten zo goed mogelijk te accommoderen in de drukke vakantieperiode”, aldus de luchthaven.

316 duizend
Met de uitspraak van de rechtbank op zak, komt er ruimte voor ruim 316.000 vluchten. In eerste instantie zouden dit er maximaal 313.740 zijn. In de zomerperiode van 2017 werden bijna 319.000 vluchten uitgevoerd.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button