fbpx
MilitairNieuws

India heropent keuzeronde voor nieuwe gevechtsvliegtuigen

India is opnieuw een selectieprocedure gestart voor gevechtsvliegtuigen voor de Indiase luchtmacht. Fabrikanten zijn met een ‘Request for Information’ uitgenodigd om te komen met een eerste voorstel. Het zou gaan om ongeveer 110 straaljagers, zo meldt Reuters.

Eénmotorig
India zoekt al geruime tijd naar een vervanger voor de verouderde MiG-21’s van de Indiase luchtmacht. Van de 1200 MiG’s die India in de jaren ’60 van Rusland ontving, zijn er nu nog zo’n 250 operationeel. Vorig jaar had de Indiase luchtmacht nog als voorwaarde gesteld dat het een éénmotorig toestel moest zijn. De Lockheed-Martin F-16 en de Zweedse Saab Gripen waren toen de enige logische kandidaten. Inmiddels heeft de luchtmacht op verzoek van de Indiase regering deze eis laten vallen.

Partner
De Indiase regering houdt wel vast aan de voorwaarde dat 85% van elk toestel in India geproduceerd moet zijn. Eerder heeft Lockheed aangegeven bereid te zijn om een productielijn in India te openen. Lockheed heeft hiertoe samenwerking gezocht met Tata Advanced Systems. Saab heeft in het Indiase Adani Group een partner gevonden. Doordat nu ook tweemotorige toestellen mogen inschrijven, geeft dit kansen voor de Boeing Super Hornet en de Dassault Rafale. Zeker Boeing lijkt kansrijk, omdat de Indiase marine ook op zoek is nieuwe gevechtstoestellen. De Super Hornet is een van de favorieten voor de Indiase marine-order.

Operationeel
De kans is groot dat het nog geruime tijd duurt voordat India een keuze heeft gemaakt. Dit zal zeker ten koste gaan van de operationele inzetbaarheid van de Indiase luchtmacht. Een bron binnen de Indiase luchtmacht liet aan Reuters weten dat de luchtmacht nu nog 33 squadrons met gevechtstoestellen operationeel heeft – het laagste aantal in 40 jaar. De komende tien jaar zouden nog eens 13 squadrons worden opgeheven, omdat de vliegtuigen te oud zijn.

Langdurig
Een eerdere procedure voor de aanschaf van nieuwe toestellen is ook een zeer langdurige affaire gebleken. In 2012 tekende India een contract met Dassault voor de aanschaf van Rafale gevechtsvliegtuigen, na een selectieprocedure van maar liefst 11 jaar. Door langdurige onderhandelingen over de prijs liep de aanschaf nog eens vier jaar vertraging op. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat tussen de 125 en 200 toestellen besteld zouden worden. Uiteindelijk is overeengekomen dat Dassault vanaf 2019 36 Rafales gaat afleveren aan India.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button