fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Go North! | Column Lodewijk

Mijn favoriete Europese bestemmingen zijn zonder enige twijfel de Scandinavische landen. Allemaal!

Niet alleen is het daar doorgaans mooi, schoon, dunbevolkt en van de meeste moderne gemakken voorzien, maar de vluchten ernaartoe zijn vrijwel zonder uitzondering aangenaam, rustig en goed verzorgd. En relatief goedkoop.

Ik weet niet waaraan het ligt, maar een vlucht naar, zeg, Oslo, Reykjavik of Kopenhagen, is haast nooit volgeboekt, waardoor je vaak niemand naast je hebt of je je benen een beetje extra kunt uitstrekken.

Een ander voordeel is dat je, zelfs met de goedkopere airlines zoals WOW of Norwegian, bijna nooit ‘idioten’ in het vliegtuig treft. En daarmee bedoel ik – nou ja, u weet precies wie ik daarmee bedoel. Ik heb in mijn columns al genoeg geschreven over luidruchtige, slecht opgevoegde, bezopen, krijsende of onwelriekende medepassagiers. Dat ga ik nu niet doen.

Als je naar het Noorden vliegt tref je niets van dat alles. Meestal alleen wat brave, grijze, bedachtzame zakenlui van wie je hooguit verwacht dat ze een borrel teveel op hebben; of kwieke vijftigers met wandelschoenen en matchende jassen van The North Face.

Toch gek. Met al die keiharde concurrentie in de luchtvaartindustrie, zou je verwachten dat niet-lucratieve trajecten een survival-of-the-fittest race op de lange termijn niet te boven komen. Geen passagiers, geen vluchten. Misschien is dat in werkelijkheid ook wel zo. Maar het is mij nog nooit opgevallen. En mijn ervaring is niet recent want ik vlieg al jaren richting de Nordics – al die vluchten zijn het toppunt van vredigheid, van rust.

En dan die luchthavens! Prachtig zijn ze – moderne architectuur, veel glas, efficient en licht. Nergens is het echt druk, behalve in de tax free winkels. De bediening is vriendelijk en spreekt uitstekend Engels. Wat wil een mens nog meer? Nou vooruit, misschien mogen de alcoholische versnaperingen iets goedkoper, maar is het niet eigenlijk prima dat het ongebreideld zuipen op vliegvelden zoveel mogelijk wordt ontmoedigd?

Ook is het mij opgevallen dat het vaak mooi weer is tijdens mijn vluchten naar Scandinavië. Misschien heb ik gewoon geluk, maar dat is dan wel erg toevallig, vindt u niet? (Een Zweeds spreekwoord luidt: “Slecht weer bestaat niet; alleen slechte kleding.”)

Ik zit graag aan het raam en geniet dan intens van het uitzicht over de Noorse fjorden of de Engelse Hebriden-eilanden.  Heldere hemel, strakblauwe lucht, soms een bleke maan in de verte of de suggestie van Aurora Borealis… ah!

Ik koester mijn reisjes naar Noord-Europa als chocolaatjes in een ordinaire koekjestrommel. Reizen is soms leuk, soms vervelend, meestal oersaai. Voor een vluchtje naar Zweden, Noorwegen of Finland ben ik echter altijd te porren.

Maar gelooft u mij vooral niet op mijn woord – dan blijven die vluchten hopelijk nog lang heerlijk rustig.

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Lodewijk Oudshoorn

Columnist. Lodewijk Oudshoorn werkt bij een internationale financiële instelling. Hij is frequent flyer bij loyaliteitsprogramma’s van KLM, Emirates en British Airways. Vanaf Schiphol vliegt hij wekelijks naar diverse bestemmingen in Europa en Azië.

Gerelateerde artikelen

Back to top button