fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Luchtmachtoefening Frisian Flag van start gegaan

De vliegbasis Leeuwarden staat sinds maandag in het teken van de jaarlijkse oefening ‘Frisian Flag’. Deze internationale oefening, die twee weken zal duren, trekt altijd veel belangstelling – zowel op de basis als daarbuiten.

Veel luchtmachten tonen interesse om deel te nemen aan een internationale oefening als deze. Het aantal deelnemende toestellen wordt dan ook ieder jaar groter. Dit jaar zijn er deelnemers uit Polen, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Verenigde Staten en Nederland.

Franse Rafale met tijgerbeschildering op de staart © Remco de Wit

De komende twee weken zullen dagelijks honderden vliegtuigspotters naar Leeuwarden afreizen om de vliegtuigen te zien opstijgen en landen. Met name de Amerikaanse F-15 Eagles zijn een bijzondere verschijning. De toestellen zijn afkomstig van de vliegbasis Portland (Oregon) en zijn slechts zelden buiten de Verenigde Staten te zien.

F-15C Eagle van de 142e Fighter Wing, Oregon Air National Guard © Leonard van den Broek

Luitenant-kolonel Aaron Mathena is commandant van het 123e Fighter Squadron, Oregon Air National Guard. Hij heeft zeventien jaar ervaring als piloot op de F-15 en is onder de indruk van Frisian Flag. “Het is een zeer goed georganiseerde oefening. Qua opzet en doelstellingen doet Frisian Flag zeker niet onder voor een grote Amerikaanse luchtmachtoefening als Red Flag.”

Een EF-18M Hornet van de Spaanse luchtmacht © Remco de Wit

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button