fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalVliegvelden

‘Risico op birdstrike bij Lelystad niet goed onderzocht’

Het onderzoek van Bureau Waardenburg naar het risico op birdstrikes rond Lelystad Airport is onvoldoende onderzocht. Dat zeggen actiegroepen tegen de uitbreiding van het vliegveld.

Incompleet
Er zou bij de risicoanalyse gebruik zijn gemaakt van incomplete datasets, waardoor de kans op een aanvaring met een vogel op lagere vlieghoogte niet goed kon worden bepaald. Het bureau voerde het onderzoek uit voor de milieueffectrapportage op basis van gegevens de weerradar van het KNMI. In het gebied rond Lelystad vliegen veel trekvogels.

Te ver weg
Er werd geconcludeerd dat er geen sprake was van een verhoogd risico op birdstrikes op de vliegroutes van en naar Lelystad, waar de vlieghoogte tussen de 1800 en 3200 meter is. Maar volgens de actiegroepen Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen en Laagvliegroutes Friesland Nee is hier geen rekening gehouden met de vogeltrek boven Noord-Holland, Flevoland en Friesland. De radar zou te ver van deze gebieden staan om hier data te kunnen verzamelen.

Luchtmacht
De radar van de luchtmacht biedt deze informatie wel, maar hiervan is geen gebruik gemaakt, aldus de actiegroepen. Defensiebioloog Luit Buurma is het hier mee eens. Volgens hem is een te klein gebied onderzocht, zei hij in radioprogramma Vroege Vogels. Rond Lelystad is de kans op vogelbotsingen tien keer zo groot als bij Schiphol, verwacht Buurma.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button