fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Pentagon pauzeert leveringen F-35’s van Lockheed Martin

Het Pentagon accepteert geen leveringen van de F-35 straaljagers van Lockheed Martin, zo meldt Reuters op basis van anonieme bronnen bekend met de zaak.

Schuld
De reden voor de weigering is een discussie over het betalen van uit te voeren reparaties aan de F-35’s. Lockheed heeft bevestigd dat de leveringen tijdelijk zijn stopgezet wegens “contractuele geschillen”, maar gaf geen verdere details.

Reparatie
Het geschil gaat, volgens de bronnen van Reuters, over het betalen van de kosten die gepaard gaan met een grote reparatie operatie. Bij meer dan 200 F-35 straaljagers is corrosie ontstaan op plekken waar bepaalde panelen zijn vastgemaakt aan de toestellen. Wie deze kosten, om de reparaties uit te voeren waarbij technici op locaties wereldwijd aan de slag moeten, moet betalen is de bron van de discussie.

Probleem
Zowel het Pentagon als Lockheed Martin wijzen elkaar aan als degene die moet betalen, omdat zij het probleem niet hebben opgemerkt. Zo zag de vliegtuigfabrikant de fout die de corrosie veroorzaakt niet, maar ook de inspectie die de overheid uitvoerde, merkte niets op. Beide partijen kwamen dus te laat achter de productiefout. Vorig jaar kwam het corrosieprobleem pas aan het licht, waarbij er geen beschermingslaag over de delen geplaatst was waar beide panelen aan elkaar vastgemaakt zijn.

Veiligheid
Het Pentagon geeft aan dat veiligheid nooit in het geding is gekomen en de vluchtprestaties er ook niet onder leden. De productie van de F-35 blijft volgens een woordvoerder van Lockheed Marting gewoon doorgaan. Ook is de vliegtuigbouwer er zeker van het leveringsdoel van 91 toestellen in 2018 te halen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button