fbpx
IncidentenNieuwsNL NieuwsProfessional

Vijf incidenten voor onderzoeksraad in laatste kwartaal

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar vijf incidenten in de luchtvaart onderzocht, zo blijkt uit de kwartaalrapportage van de OVV.

Nederland
Van de vijf onderzoeken betrof het twee ongevallen in Nederland. Zo raakte een Boeing 747-400 vrachtvliegtuig van Saudi Cargo op het Maastricht Aachen Airport van de baan. De vier inzittenden raakten niet gewond. Een ander incident vond plaats in de buurt van Zoelmond. Daar vloog een Apache helikopter van de Nederlandse luchtmacht tegen hoogspanningskabels aan. Niemand raakte gewond, maar de helikopter raakte flink beschadigd en bij een groot aantal huishoudens viel de stroom uit.

Spanje
Het rapport van de OVV bevat ook “onderzoeken naar voorvallen in het buitenland met Nederlandse betrokkenheid waarnaar door buitenlandse autoriteiten een onderzoek is gestart”. Zo kwam een Nederlandse piloot in Spanje om het leven. De piloot vloog met een Aeroprakt A22 L80, een éénmotorig lichtgewicht vliegtuig, in de buurt van Barcelona tegen bergachtig terrein aan. Het toestel brandde volledig uit.

VAE
Er zijn ook andere incidenten waar de OVV in het laatste kwartaal van 2017 rapporten over heeft gepubliceerd. Zo verloor een piloot tijdens een wedstrijdvlucht op 9 december 2015 in de Verenigde Arabische Emiraten de controle over zijn gyrocopter en stortte in zee. De Nederlandse piloot overleed tien dagen na het incident.

Tenerife
Op 27 december 2016 maakte een piloot een noodlanding in zee aan de kust van Tenerife. Het zelfbouwvliegtuig begon tijdens de vlucht te vibreren en werd er een geur van brandend plastic waargenomen. Hierop schakelde de piloot de motor uit en maakte een noodlanding in zee, omdat het strand te drukbezet met mensen was. Zowel de piloot als beide passagiers overleefden het ongeluk.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button