ColumnGoofLiefhebberNaast het nieuws

Gedram over drones | Column Goof

Tegenwoordig zie je in natuurdocu’s wel veel shots van boven. Dat doen ze met de drone. Het wordt zelfs al een beetje saai. Merkt u verder veel van de drone? Ik weinig.

Momenteel wordt er wel een enorm congres over drones gehouden in de RAI. Amsterdam wordt zelfs uitgeroepen tot drone-hoofdstad van de wereld. Jammer genoeg kan een belangrijke drone-mevrouw daar op de TV niet veel praktische toepassingen van de drone noemen. Ze mompelt wat over het controleren van hoogspanningskabels. Big deal. En ‘opsporing’, zei ze geloof ik.

Opsporing. Dat is misschien wel wat. Dan kunnen ze bij mij in Utrecht de rotjongens die een pakje sigaretten hebben gestolen vanuit de kelder van politiebureau Paardenveld volgen. Daar heeft de Utrechtse politie nu nog een helikopter à tienduizend euro per dag voor. Maar iemand die ik er naar vroeg, zei dat een drone daar helemaal niet voor gebruikt kan worden. Omdat de batterij zo op is, als de boefjes langer dan tien minuten bij de Hema binnen rennen.

Luchtfotografie dan? Voor zover ik weet blijven de specialisten van Slagboom & Peters voorlopig gewoon met vliegtuigen vliegen, vanaf Teuge. Ook hier sprak ik iemand die er verstand van heeft, en die zegt dat de drone nog decennia verwijderd is enige concurrentie op dit gebied. Komt door de belachelijk kleine actieradius, en het feit dat de drone opzij gezet door elk windje van meer dan vijf knopen.

De drone lijkt vooral hype, zo geen humbug. Pizza’s bezorgen met de drone? Lijkt me meer iets uit ‘The Jetsons’, als u nog weet wat dat is. Vroeger, toen alles beter was, en de spectaculaire uitvindingen nog over mekaar heen buitelden (Concorde, SR-71, een raket naar de maan!), was de drone nog niet één pagina in prachtblad KIJK waard geweest. Nu staan de kranten er vol van. Vol van niks.

Maar ach, al heb je er niks aan, voor een drone moet je tegenwoordig wèl een brevet halen. En er moet enorm veel over vergaderd worden. Over waar de drones wel en niet mogen vliegen, en zo. Want de drone zou wel eens een Boeing uit de lucht kunnen vliegen. Die kans wordt door Amerikaanse universiteit geschat op 1:162.000.000 of zoiets. Maar toch. En er moet regelgeving komen! Al is het maar vanwege de privacy, meneertje. Want er natuurlijk altijd het risico dat de buurvrouw haar bikinitopje uit doet op het dakterras, terwijl er een drone over vliegt. Daar moet ook flink over vergaderd worden.

Drones, daar kun je in elk geval erg veel over praten en schrijven. Dat doe ík zelfs.

Goof Bakker
[email protected]

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button