fbpx
NieuwsProfessionalVliegvelden

Istanbul Atatürk sluit dit jaar voor passagiersvluchten

De bouw van de nieuwe luchthaven van Istanboel loopt op schema. Zo’n 85 procent van de infrastructuur is gereed, zei transportminister Ahmet Arslan vrijdag. Istanbul New Airport moet later dit jaar het bestaande Atatürk vervangen.

Grootste
Op 29 oktober gaan de deuren open van het gloednieuwe complex, dat dan een van de grootste luchthavens ter wereld is. Qua vloeroppervlak is de terminal volgens Arslan zelfs de grootste die er bestaat. Aan het project wordt zo’n 10 miljard dollar (8 miljard euro) geinvesteerd.

48 uur
Zodra het nieuwe vliegveld – waarvoor nog een naam wordt gezocht – geopend is, kan de huidige nationale luchthaven dicht. Er wacht een megaoperatie van 48 uur waarin al het materieel wordt verhuisd naar het nieuwe onderkomen. Turkish Airlines krijgt de nieuwe luchthaven als thuisbasis. Ataturk blijft als vliegveld wel bestaan, maar zal alleen worden gebruikt voor privéjets, de luchtvaartautoriteit en bezoek van VIP’s, zoals staatshoofden en regeringsleiders.

Wereldhub
Er is capaciteit voor 90 miljoen passagiers, wat de komende jaren met verdere uitbreidingen kan oplopen tot 250 miljoen. Turkije verwacht van de nieuwe luchthaven een wereldhub te kunnen maken en de strijd aan te gaan met luchthavens in het Midden-Oosten en Europa.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button