LiefhebberLongreadMilitairNaast het nieuws

Luchtmachtoefening Frisian Flag 2018 | Foto-longread

De jaarlijkse luchtmachtoefening ‘Frisian Flag’ is op dit moment in volle gang. Afgelopen maandag begon de internationale oefening, die in totaal twee weken duurt. Enkele weken geleden kwamen de deelnemende toestellen uit Amerika al aan op de vliegbasis Leeuwarden, eind vorige week landden de overige deelnemers.

Verdediging
Dit jaar doen er luchtmachttoestellen mee uit Duitsland, Frankrijk, Polen, Spanje, Verenigde Staten en Nederland. De USAF stuurt voor het vierde achtereenvolgende jaar F-15C Eagle jachtvliegtuigen van de ‘Air National Guard’ (ANG). Deze ‘reserveluchtmacht’ is per staat georganiseerd en is doorgaans belast met taken als verdediging van het Amerikaanse luchtruim. Ter ondersteuning van de actieve eenheden van de USAF, worden de ANG squadrons steeds vaker ook uitgezonden naar het buitenland. Dit jaar zijn er toestellen uit Oregon en Massachusetts naar Leeuwarden gekomen.

Amerikaanse F-15C Eagle van de Massachusetts Air National Guard © Peter Steehouwer

Uitzending
Luitenant-kolonel Aaron Mathena, commandant van het 123e Fighter Squadron (Oregon ANG) licht toe: “Omdat de USAF de afgelopen jaren in omvang is afgenomen, vormt de Air National Guard een soort ‘operationele reserve’. Maar we doen zeker niet onder voor onze collega’s van de actieve eenheden. De afgelopen anderhalf jaar zijn we verschillende keren uitgezonden naar oefeningen in binnen- en buitenland, zoals ‘Desert Flag’ in de Verenigde Arabische Emiraten. Ter voorbereiding op onze uitzending naar Europa, hebben we begin dit jaar nog deelgenomen aan de grootschalige ‘Red Flag’ oefening op Nellis AFB, Nevada.”

Nederlandse F-16AM van 313 squadron van de vliegbasis Volkel © Remco de Wit

Red Flag
‘Red Flag’ is voor veel luchtmachtpiloten een bekende naam, te vergelijken met ‘Top Gun’ voor marinevliegers. Midden in de woestijn van Nevada ligt de vliegbasis Nellis, omringd door een uitgestrekt oefengebied. Meerdere keren per jaar worden daar grootschalige luchtmachtoefeningen gehouden, onder de naam Red Flag. De naam van de oefening in Friesland is hiervan afgeleid. Kolonel George Downs is F-15 piloot en tijdelijk gedetacheerd op het USAF hoofdkwartier in Duitsland als adviseur namens de Air National Guard. Als gevechtsvlieger kent hij zowel Red Flag als Frisian Flag van dichtbij: “De opzet van Frisian Flag is heel vergelijkbaar met die van Red Flag. Verschillende squadrons doen mee uit verschillende landen, waarbij samen wordt geoefend in het uitvoeren van missies in coalitieverband. Zelfs de omvang van het oefengebied is redelijk vergelijkbaar – alleen vliegen we hier boven zee in plaats van boven land.”

Eurofighter Typhoon van de Duitse luchtmacht © Leonard van den Broek

Operatie
De Amerikaanse aanwezigheid op Leeuwarden vindt plaats in het kader van een grotere militaire operatie. Sinds het Russische conflict met Oekraïne, is Amerika operatie ‘Atlantic Resolve’ gestart. Door een versterkte militaire aanwezigheid in Europa wil Amerika steun betuigen aan de NAVO bondgenoten. De naam die de USAF geeft aan deze tijdelijke stationeringen van squadrons in Europa is ‘Theater Support Package’ (TSP). Als TSP 18-02 zullen de F-15 Eagles na Nederland nog naar Roemenië en Bulgarije gaan. Totaal zullen de toestellen zes maanden van huis zijn, maar dat geldt niet voor het personeel. Lt.kol Mathena: “De eerste drie maanden leveren wij van de Oregon ANG het meeste personeel. Daarna gaan wij weer naar huis en nemen onze collega’s van de Massachusetts ANG het van ons over.”

Lockheed Martin F-16C van de Poolse luchtmacht © Peter Steehouwer

Polen
De Poolse luchtmacht neemt dit jaar deel met een grote delegatie. Al eerder waren Poolse F-16’s te gast op Leeuwarden tijdens Frisian Flag, maar het is dit jaar voor het eerst dat er ook MiG’s meedoen aan de oefening. Drie MiG-29 Fulcrums van de Poolse luchtmacht, afkomstig van Miñsk Mazowiecki, zijn voor Frisian Flag naar Leeuwarden gekomen. Vliegtuigtypen die ooit ontworpen zijn om elkaar te bestrijden, opereren nu vanaf één en hetzelfde vliegveld. Ongetwijfeld zullen de Amerikaanse vliegers het in de lucht op willen nemen tegen de MiG’s. Majoor Bartosz Kida, MiG-29 piloot van de Poolse luchtmacht: “Wij als Poolse MiG-29 vliegers doen graag mee aan een oefening als deze. Het klopt dat we voornamelijk worden ingezet als ‘Red Air’, dus als tegenstanders in de lucht. Maar dat vinden we helemaal niet erg. Net als onze F-16 vliegers die hier ook zijn, moeten wij ook oefenen om onze vaardigheden in het luchtgevecht op peil te houden.”

Amerikaanse F-15C Eagle in de start, gadegeslagen door een Poolse MiG-29 © Leonard van den Broek
Poolse MiG-29A Fulcrum © Peter Steehouwer
De Poolse MiG’s trokken veel bekijks bij de vliegbasis Leeuwarden © Leonard van den Broek
Nederlandse F-16BM met op de staart de markings van de periode dat het als opleidingstoestel in Arizona werd gebruikt © Remco de Wit
Twee Dassault Rafales van de Franse luchtmacht © Leonard van den Broek
Dassault Rafale van de Franse luchtmacht © Peter Steehouwer
Mirage 2000D van de Franse luchtmacht © Leonard van den Broek
EF-18BM Hornet van de Spaanse luchtmacht © Peter Steehouwer
Een KC-130H Hercules transportvliegtuig van de Spaanse luchtmacht © Remco de Wit

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/