fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Luchtoperaties Syrië beïnvloeden oefening in Nederland

De luchtmachtoefening ‘EART 2018’ die op dit moment plaatsvindt vanaf de vliegbasis Eindhoven, heeft last gehad van de operaties boven Syrië. ‘European Air Refuelling Training 2018’ is een oefening voor  tankertoestellen en hun bemanningen, die gelijktijdig plaatsvindt met de oefening Frisian Flag op de vliegbasis Leeuwarden.

Afgezegd
Oorspronkelijk zouden vijf tankvliegtuigen meedoen aan de oefening, waarvan drie uit Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. De Italiaanse luchtmacht had al afgezegd voor het begin van de oefening, maar de Franse en Amerikaanse KC-135 waren wel naar Eindhoven gekomen. Op maandag 9 april keerde het Franse toestel weer terug naar Frankrijk, zonder aan de oefening te hebben deelgenomen. Vanwege een technisch probleem, heeft de Amerikaanse KC-135 twee dagen aan de grond gestaan. Vervolgens is deze op woensdag vertrokken.

Schaars
Voor het vervroegde vertrek werden ‘operationele redenen’ en ‘internationale spanningen’ genoemd. Naar nu blijkt, zal dit te maken hebben gehad met voorbereidingen voor de recente luchtaanval op Syrië. Behalve kruisraketten, zijn ook Amerikaanse, Franse en Britse gevechtsvliegtuigen ingezet. Ondersteuning door tankvliegtuigen tijdens dit soort operaties is onmisbaar en tankercapaciteit is veelal schaars.

Ondersteuning
De twee overgebleven tankvliegtuigen op Eindhoven (een Duitse Airbus A310MRTT en Nederlandse KDC-10) hebben wel meegedaan aan EART 2018. Tot en met aankomende vrijdag zullen deze twee toestellen tankermissies vliegen ter ondersteuning van Frisian Flag. Binnenkort volgt nog een langer artikel, gewijd aan de oefening EART.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button