fbpx

Wegdromen van Slovenië | Video

Overschaduwd door Kroatie, is Slovenie wellicht het best bewaarde geheim van Europa. Slovenië behoort voor de meeste toeristen niet tot de populairste vakantiebestemming van Europa, maar daarom  is het land juist zo interessant! Het land heeft een mediterraans klimaat met overweldigende bergen, magische blauwe rivieren en romantische stadjes. Bovendien is Slovenie prima te bereiken met de auto en een idealistische autovakantie bestemming.

Slovenië voor beginners
Slovenië ligt op zo’n 1200 kilometer van Nederland en is normaliter in een dag te bereiken. De kortste route gaat via Duitsland en Oostenrijk, maar reken wel op fikse files in de zomer! Slovenië is bergachtig en half zo groot als Nederland. Daarnaast zijn er slechts twee ‘grote’ steden te vinden, waarvan de hoofdstad Ljubljana de meeste inwoners telt.

Slovenië, grenst aan Oostenrijk, Italië, Kroatië, Hongarije en de Adriatische Zee. Net als haar buurlanden behoort Slovenië ook sinds 2004 tot de EU en in 2007 werd de euro als het officiële betaalmiddel gezien. Het land is dunbevolkt en heeft een prachtig natuur. Grenzend aan de zuidrand van de Alpen, kun je tijdens een autovakantie rekenen op panoramische ritten over bergpassen, eindeloze bossen en middeleeuwse dorpjes.

Meer van Bled
De meest bezochte trekpleister van Slovenië is het meer van Bled. De bezienswaardigheid is 2120 meter bij 1400 meter en is verbonden met de Bohinj Glacier uit de Alpen. In het midden van het meer is een pastorie te bezoeken uit de 17e eeuw. Rondom het meer zijn meerdere rederijen te vinden en de bootjes worden ouderwets aangedreven door een roeier met twee riemen. Een andere optie is schaatsen, tijdens de winter is het namelijk mogelijk dat het meer totaal dichtvriest.

©Wikimedia 芳蘭 徐芳蘭

Ljubljana 
De Sloveense hoofdstad telt slechts 280,000 inwoners maar werd in 2016 uitgeroepen tot de Groene Hoofdstad van Europa. Voor elke inwoner telt de stad ruim 540 vierkante meter natuur. De stad is zeer toeristen-vriendelijk en uiteraard erg schoon! Bovendien is de stadskern afgesloten voor het verkeer, openbaar vervoer mag slechts het centrum betreden als het elektrisch of hybride is. In de omgeving van de historische stad zijn vele parken te vinden, die prima te bereiken zijn op een van de vele leenfietsen! Daarnaast gaat de rivier Ljubljanica kriskras door de stad heen. En dus de beste manier om de Sloveense cultuur te ontdekken. 

©Wikimedia Meho29

Lake Bohinj
Op twee uur rijden in de noordelijk richting van Ljubljana ligt Lake Bohinj. Het grootste meer van het land ligt aan de grens van de Alpen. Het water uit het meer komt van oorsprong uit de gletsjers van de Alpen. Het gebied is perfect voor outdoor liefhebbers. Hiken, fietsen, skiën, kajakken, klimmen, noem het allemaal maar op! Na een ambitieuze klimtocht is het ook mogelijk om vanaf de prachtige Julian Alpen over een van de valleien uit te kijken op het meer (foto). 

©Wikimedia Stephen Turner

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button