fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Omwonende Schiphol vangt bot bij rechter om geluidshinder

De omwonende van Schiphol die naar de bestuursrechter was gestapt om handhaving van de afspraken over geluidshinder, heeft zijn zin niet gekregen. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Amsterdam.

LVNL
De inwoner van Aalsmeer wilde dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maatregelen zou opleggen aan Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), zodat deze zich dit gebruikersjaar zou houden aan de zogenoemde ‘vierde baanregeling’.

ILT
De ILT had datzelfde verzoek eerder dit jaar verzoek al afgewezen. De omwonende heeft bezwaar gemaakt tegen dat besluit en is ook naar de voorzieningenrechter gestapt met het verzoek dit alsnog af te dwingen. Dat laatste is nu afgewezen.

NHHS
De zaak spitst zich toe op het vacuüm dat is ontstaan tussen het -wettelijke- Luchthavenverkeersbesluit Schiphol (LVB) en het nieuwe normen- en handhavingsstelsel (NHHS). Ondanks dat het NHHS, dat meer praktijkgericht is, nog geen wettelijke basis kent, wordt daar wel al jaren mee gewerkt door LVNL.

Staatssecretaris
Maar omdat het nieuwe stelsel nog niet is vastgelegd in wetgeving, stelt de ILT dat ze daar niet op kunnen handhaven. Anderzijds wordt ook niet opgetreden wanneer afspraken uit het LVB worden overtreden, als die wel weer in lijn zijn met het nieuwe stelsel. Deze constructie is in 2015 door de toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur aan de Kamer meegedeeld.

Bezwaar
De voorzieningenrechter merkt wel op dat de onderbouwing van de ILT, over het afwijzen van het bewaar van de omwonende, op bepaalde punten ‘gebrekkig’ is. Evengoed ziet de rechter onvoldoende aanleiding om een voorlopige voorziening te treffen. De ILT heeft tijdens de zaak laten weten dat de omwonende spoedig te horen krijgt of zijn bezwaar op hun besluit gegrond is.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Gerelateerde artikelen

Back to top button