fbpx
AirlinesFrequente reizigersNieuwsNL NieuwsSchiphol Airport

Proef met op afspraak door security Schiphol is mislukt

De proef met het op afspraak door de security gaan op luchthaven Schiphol, is mislukt. De test heeft niet uitgewezen of het meerwaarde heeft, bovendien kwam een groot deel van de reizigers niet opdagen op het gereserveerde tijdstip.

Test
Toch heeft Schiphol het nog niet opgegeven, de test wordt herhaald. Dit zegt een woordvoerder van de luchthaven desgevraagd tegen Up in the Sky. Waarschijnlijk wordt dat pas na de zomer. “In ieder geval op een moment dat het relatief rustig is”, aldus de woordvoerder.

Tijdslots
In een poging de druk op de beveiligingscontroles te verlichten en het proces voor de reiziger te veraangenamen, hield Schiphol eind vorig jaar een proef met het door de security gaan op een afgesproken tijd. De proef liep twee weken, van 28 november tot en met 11 december. Elke dag waren ruim 400 ‘tijdslots’ beschikbaar voor passagiers.

Meerwaarde
In de praktijk hebben 1.300 mensen zich in die periode aangemeld, daarvan zijn maar vijfhonderd op de afgesproken tijd en plek komen opdagen. Schiphol: “De eerste test heeft geen eenduidig beeld opgeleverd of het proces meerwaarde heeft.” Om het concept nogmaals te beproeven, wacht de luchthaven op rustigere tijden. “Dit zal zeker niet in de periode van de meivakantie tot en met de zomervakantie zijn.”

Schengenvluchten
Passagiers die in aanmerking kwamen om deel te nemen aan de test, konden zich vanaf vier dagen tot een uur en een kwartier voor vertrek aanmelden via de site of app. Dat gold voor een groot deel van de Schengenvluchten met een vertrektijd tussen 10:00 uur en 13:30 uur. De reiziger kreeg dan een QR-code die bij de beveiliging gescand werd. Zij mochten dan via een aparte lane door het securityproces. Die doorgang kon dertig reizigers per kwartier ‘verwerken’.

Handbagage
Wanneer de proef succesvol zou blijken, wil Schiphol het proces structureel invoeren. Eerder bedacht de luchthaven al de small bags-only doorgang bij de beveiliging. Waarbij passagiers met alleen kleine handbagage door een aparte lane kunnen. Dat werd na bewezen succes een blijvertje.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button