fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsNL NieuwsSchiphol AirportVideo

Throwback thursday: 100 jaar Schiphol 1916-2016 | Video

Met alle veranderingen op en rond Amsterdam Airport Schiphol zou men haast vergeten hoe de luchthaven ooit begonnen is.

Haarlemmermeer
Het stadsarchief van Amsterdam publiceerde in 2016 een mooie computeranimatie van de groei van Schiphol. Wat ooit begon als een drooggemalen stuk grond in de Haarlemmermeer groeide uit tot één van de grootste luchthavens van Europa. Schiphol deed eerst dienst als militair vliegveld, waar een Farman HF-20 het eerste toestel was dat de wielen aan de grond zette.

Oorlog
In de jaren die volgden werd Schiphol gebombardeerd en in gebruik genomen door de Duitsers. Het Duitse leger vernietigde de overgebleven banen als zij zich moeten terugtrekken voor de geallieerden. Na de oorlog helpen vele Amsterdamse arbeiders de luchthaven weer op te bouwen, en in 1949 worden de eerste uitbreidingsplannen gepresenteerd.

Snel
Daarna ging het snel met Schiphol. De commercie werd belangrijker, de luchtvaart groeit snel en Schiphol groeit mee. Hoe die groei er in honderd jaar heeft uitgezien, toont de computeranimatie van Stadsarchief Amsterdam, gemaakt door THING.nl met muziek van Ronald Schmitz.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button