fbpx
NieuwsProfessionalVliegtuigen

‘Boeing koopt alleen E-Jets van Embraer’

Boeing koopt alleen de ERJ-afdeling van Embraer. De afspraken zijn in een vergevorderd stadium, meldt de krant Estadão de São Paulo op basis van anonieme bronnen bij de regering van Brazilië.

Joint venture
In de op te richten joint venture krijgt Boeing een 80,01 procent belang en Embraer de resterende 19,99 procent, zegt de krant. Dit model zou gesteund worden door de Braziliaanse overheid. Het is van belang de overheid aan boord te hebben omdat deze een veto heeft over belangrijke beslissingen van Embraer.

Discussie
Volgens Estadão de São Paulo is het belangrijkste discussiepunt nog of er een overheidsvertegenwoordig in het bestuur van de nieuwe onderneming komt. Boeing is hierop tegen.

E-Jet
Het plan om Embraer in zijn geheel te kopen lijkt hiermee van tafel. De businessjet-afdeling en de defensietak blijven eigendom van Embraer. Met de E-Jet-tak koopt Boeing de ‘onderkant van de markt’. E-Jets zijn er voor 66 tot 124 passagiers. De ERJ’s zijn er voor passagiersaantallen van 37 tot 50 personen. Als de plannen doorgaan maakt Embraer als onafhankelijk bedrijf geen toestellen meer voor commerciële luchtvaart.

Eerder sloot Bomardier een vergelijkbare deal met Airbus. De CSeries toestellen worden door een gezamenlijke joint venture gebouwd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button