fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Samenwerking Lockheed en Japan aan nieuw stealth-toestel

Lockheed-Martin heeft het aanbod gedaan aan Japan, om samen een nieuw stealth-gevechtsvliegtuig te ontwikkelen. Het toestel zou gebaseerd worden op de F-22 en de F-35. Dit meldt Reuters.

Technologie
Voordat Lockheed hier aan kan beginnen, is eerst toestemming vereist voor de export van hoogwaardige militaire technologie, zoals radar, software en stealth-geheimen. Eerder wilde Japan graag de Lockheed F-22 aanschaffen. Tot onvrede van de Japanners blokkeerde een exportverbod deze plannen. In 2011 bestelde Japan daarom de F-35 als alternatief.

Gestopt
Tegelijkertijd begint Mitsubishi met het ontwikkelen van een eigen stealth-gevechtsvliegtuig, de X-2. Twee jaar geleden, in april 2016, maakte dit toestel haar eerste vlucht. In maart 2018 werd bekend dat het project voortijdig gestopt is. Oplopende kosten en capaciteitsproblemen bij de Japanse defensie-industrie werden als redenen hiervoor genoemd.

F-2A Japanse luchtmacht © Leonard van den Broek

Ontwikkeling
De Japanse luchtmacht wil op termijn de F-15 Eagle vervangen door een nieuw type luchtverdedigingsjager. Omdat de F-22 Raptor niet aangekocht kan worden, en zelfstandig een nieuw vliegtuig ontwikkelen te duur is, lijkt samenwerking met de buitenlandse luchtvaartindustrie de enig overgebleven optie. Al eerder is dit redelijk succesvol gebleken. Mitsubishi heeft in de jaren ’90 een gevechtsvliegtuig ontwikkeld, gebaseerd op de F-16. Een groot aantal bedrijven uit de Japanse en Amerikaanse luchtvaartindustrie werkten samen aan wat uiteindelijk de Mitsubishi F-2 is geworden.

Superieur
Gebaseerd op een bestaand ontwerp kan wederom een nieuw vliegtuigtype ontwikkeld worden. Dit toestel kan dan in de toekomst de F-15 en F-2 gaan vervangen. Eén van de bronnen van Reuters claimt dat “het een combinatie van F-22 en F-35” gaat worden. De ambities zijn hoog wat betreft de prestaties, want “het zou wel eens superieur kunnen zijn aan dezelfde F-22 en F-35.”

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies, nu voor slechts €89,95. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button