AchtergrondLiefhebberNaast het nieuws

The name is High, Sky High – Deel 8

James Bond, misschien wel het meest iconische filmpersonage dat bestaat. Het fictieve personage van Ian Flemming, krijgt niet alleen geen genoeg van mooie vrouwen, snelle auto’s en “geschudde maar niet geroerde” wodka martini’s, maar ook van alles wat de lucht in gaat.

Dan heb ik het over vliegmachines, niet de explosies. In deze serie zet Up per film alle vliegtuigen, helikopters en fictieve vliegmachines die in de film een rol spelen op een rijtje. In dit artikel komen de vliegtuigen en helikopters aan bod die voorkomen in ‘Live And Let Die’, de achtste James Bond film.

Live And Let Die
In de achtste Bond film, Live And Let Die, is het voor de eerste keer dan Roger Moore de rol van 007 op zich neemt. In de film, uit 1973, neemt Bond het op tegen Kananga, leider van het (fictieve) Caribische eiland San Monique die drie Britse agenten heeft laten vermoorden. De film is doorspekt met voodoo en ‘bovennatuurlijke’ elementen.

Boeing 747-121
Een Boeing 747-121 van Pan Am brengt Bond van Londen naar New York. Het toestel vloog voor het eerst op 9 februari 1969. De eerste maatschappij die gebruik maakte van dit type toestel was Pan American World Airways. De ‘Queen of the Skies’ is een van Boeing’s meest populaire vliegtuigen.

Boeing 747-121 van Pan Am© Jon Proctor/wikicommons

Bell 206 JetRanger
In de film worden Bond en Solitaire door de helikopter achterna gezeten op San Monique. De in Canada gebouwde helikopter vloog voor het eerst in 1962 en wordt nog steeds gebruikt. Er zijn meer dan 7.300 van deze toestellen gebouwd.

Bell 206 JetRanger ©wikicommons

Cessna 140
Bond gebruikt dit toestel om te ontsnappen aan de handlangers van Kananga. Hij stijgt er niet mee op, maar rijdt ermee naar veiligheid. Tijdens de ontsnapping verliest hij beide vleugels van het toestel. Er zijn 7.664 van deze vliegtuigen gebouwd. Het tweepersoons vliegtuig werd vanaf 1946 tot en met 1951 geproduceerd.

Cessna 140 © D. Miller/Wikicommons

IAI 1121N Westwind
Het toestel van Israel Aircraft Industries, is een businessjet met ruimte voor 7 personen. Afhankelijk van de configuratie kunnen er ook 10 passagiers in plaatsnemen. Er zijn 442 van deze toestellen gebouwd over een tijdspanne van 22 jaar. In de film probeert Mr. Big (de man met ijzeren grijper als hand) Bond uit het vliegtuig te kieperen.

Drie IAI Westwinds op een rij © YSSY guy/Wikicommons

Overige
Verder worden er nog verschillende vliegtuigen getoond die op een vliegveld staan, onder andere een Douglas DC-3, een Mooney M20F en een Piper PA-22-108 Tri-Pacer.

Trivia
Het is de eerste Bond film met Roger Moore in de hoofdrol, maar hij werd deze rol al aangeboden ten tijde van Dr. No. Hij kon toen niet ingaan op het aanbod omdat hij verbonden was aan de tv-serie ‘The Saint’. Sean Connery kreeg 5,5 miljoen dollar geboden om nog één keer de rol van 007 op zich te nemen, maar hij weigerde. Het is ook de eerste film waarin ‘Q’ niet voorkomt. Het budget van de film lag rond de 7 miljoen dollar en bracht wereldwijd meer dan 126 miljoen dollar op.

Lijst
De lijst met alle vliegtuigen die in James Bond films gebruikt worden, werd in november 2015 gepubliceerd door Air & Space magazine. In die lijst wordt enkel het type toestel bij naam genoemd zonder verdere beschrijving. De informatie die in dit artikel wordt beschreven komt van verschillende websites.

In het volgende artikel worden alle vliegtuigen uit de negende Bond film behandeld, The Man With The Golden Gun.

Tags

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close