fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Europese Commissie start onderzoek staatssteun Alitalia

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de 900 miljoen euro die luchtvaartmaatschappij Alitalia van de Italiaanse overheid ontvangen heeft, zo meldt de Europese Commissie.

Onderzoek
Het onderzoek naar de Italiaanse staatssteun focust zich vooral op de duur van de leningen. Het is volgens de Europese regelgeving toegestaan om zes maanden steun te ontvangen, maar Alitalia heeft vanaf mei tot en met december vorig jaar geld van de Italiaanse overheid gekregen. Daarnaast kijkt de Europese Commissie of het bedrag dat Alitalia ontvangen heeft, wel beperkt is gebleven tot het minimumbedrag, of dat er meer geld dan nodig was naar de luchtvaartmaatschappij is overgemaakt.

Steun
Altitalia ontving 900 miljoen euro aan leningen van de Italiaanse overheid om de luchtvaartmaatschappij draaiende te houden. Sinds mei vorig jaar staat het bedrijf onder curatele, nadat een reddingsplan voor de maatschappij door de werknemers op 24 april 2017 werd weggestemd.

Lening
De Italiaanse overheid stelde in eerste instantie 600 miljoen euro beschikbaar om het bedrijf draaiende te houden voordat het verkocht kon worden. In oktober 2017 werd er nog 300 miljoen euro extra in Alitalia gepompt. De in steun van in totaal 900 miljoen euro wordt nu door de Europese Commissie onderzocht, nadat zij klachten ontvingen over de verstrekte leningen.

Verkoop
Alitalia heeft begin april drie biedingen ontvangen van verschillende partijen die de maatschappij willen overkopen. Lufthansa en easyJet zijn twee van de drie bieders, de derde is nog onbekend.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button