fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Nieuw museum gevestigd in voormalig Fokker gebouw

Op zaterdag 27 april zal het Nederlands Transport Museum haar deuren openen. Het museum, dat is gevestigd in het voormalige gebouw van Fokker Services te Nieuw-Vennep, bouwt aan een collectie van historische voer- vlieg- en vaartuigen. Up in the Sky kon in maart al een bezoek brengen aan het museum, toen het tijdelijk geopend was voor omwonenden.

Samenwerking
Het museum is een samenwerkingsverband van elf stichtingen die zich richten op ‘mobiel erfgoed’. Op luchtvaartgebied zijn dit onder meer de Noorduyn Foundation, Stichting Fokker Erfgoed, Stichting Verenigde Vleugels, Fokker Heritage Trust en Stichting De Vliegtuig Compagnie. Een deel van de collectie van het museum is afkomstig van het Hembrugterrein. Als Vereniging Museumkwartier Hembrug werkten een aantal van de genoemde stichtingen ook al samen op die locatie in Zaandam.

Locatie
De nieuwe locatie van het museum, op het oude fabrieksterrein van Lucas Bols, is een tijdelijke. Uiteindelijk hoopt het museum over 4 of 5 jaar zijn intrek te kunnen nemen in een nieuw complex als onderdeel van ‘Park 21’ in de Haarlemmermeer. De afgelopen maanden heeft een team van vrijwilligers gewerkt aan de voorbereidingen en de inrichting van het museum. Recent zijn nog verschillende oude voertuigen toegevoegd aan de collectie.

Willys legerjeep voor de Noorduyn Norseman in het Nederlands Transport Museum © Leonard van den Broek

Vliegtuigen
De meeste historische vliegtuigen in het museum zijn nog in het stadium van restauratie. Zo is de Noorduyn Norseman nog in de civiele kleuren, waarin het tot 2010 in Canada als watervliegtuig heeft gevlogen. Het uiteindelijke doel is om dit vliegtuig weer vliegwaardig te maken. Ook staat in het museum een Cessna AT-17 Bobcat. Dit tweemotorige toestel werd in de jaren ’40 door de Amerikaanse luchtmacht onder meer gebruikt als lesvliegtuig. De Bobcat in het museum zal gerestaureerd gaan worden tot een statisch exemplaar. De Harvard IIB in het museum staat tentoongesteld met roundels van de naoorlogse Nederlandse luchtmacht. In de jaren ’30 kocht Fokker een voorganger van dit type, de NA-27. Fokker hoopte dit lestoestel in Europa in licentie te kunnen gaan bouwen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in september 1939 nam de luchtmacht het toestel over. Uiteindelijk werd het bij de Duitse inval op 10 mei 1940 vernietigd. Het plan is om de Harvard in het museum om te bouwen tot Fokker NA-27.

Diverse oude voertuigen in het museum © Leonard van den Broek

Vanaf 28 april is het museum in de meivakantie dagelijks geopend van 10.00 u tot 17.00 u. Ook in de zomervakantie zal het museum iedere dag geopend zijn. Buiten de schoolvakanties is het museum alleen op zaterdag en zondag open. Toegang bedraagt 7,50 voor volwassenen en 5,- voor kinderen; parkeren is gratis. Ook is het mogelijk om een rondritje te maken met een historische autobus, de kosten hiervoor bedragen 2,50.
Het museum is gevestigd aan de Lucas Bolsstraat 7, 2152 CZ Nieuw-Vennep.

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button