fbpx
Editors choiceNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol AirportVeiligheid

OvV: “veiligheid Schiphol ondergeschikt in groeidebat”

Volgens het oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV): “speelt veiligheid in het huidige debat over de groei van Schiphol een ondergeschikte rol, waardoor het belang van veiligheid onvoldoende wordt afgewogen tegen de andere belangen die met de luchthaven zijn gemoeid.”

Discussie
De Onderzoeksraad voor Veiligheid ziet een “principiële discussie over de toekomst van de luchthaven onvermijdelijk” als het aankomt op veiligheid. De OvV schrijft dat naar aanleiding van reacties die zij van Schiphol het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben gekregen op aanbevelingen uit het rapport Veiligheid Vliegverkeer Schiphol uit april 2017. In dat rapport trekt de raad de conclusie dat “de grenzen in zicht komen van de hoeveelheid vliegverkeer die op Schiphol veilig afgehandeld kan worden.”

Plafond
Zo wordt het plafond van 500.000 vliegbewegingen per jaar vaak aangehaald, maar zijn daar niet de duizenden technische vluchten en General Aviation in opgenomen. Schiphol en het ministerie gaan ten onrechte voorbij aan de zorgen die de OvV in het vorig jaar gepubliceerde rapport uitte, aldus de OvV

Ministerie
Verder stelt het OvV dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Veiligheids platform Schiphol het rapport juist gebruiken om “te benadrukken dat de Onderzoeksraad geen signalen heeft dat de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol op het moment van onderzoek onvoldoende was.” Maar zij gaan volgens het OvV voorbij aan het feit dat de grenzen in zicht komen van het aantal vluchten dat veilig afgehandeld kan worden.

Patroon
Volgens de OvV is er “een patroon zichtbaar dat de betrokken partijen eerst nieuwe veiligheidsrisico’s accepteren en vervolgens maatregelen nemen om de negatieve gevolgen voor de veiligheid te beperken.” Dit moet doorbroken worden, aldus de OvV.

Schiphol
Schiphol laat in een reactie op het persbericht van de OvV weten: “we hechten groot belang aan de aanbevelingen van het OvV rapport en werken, samen met de partners op Schiphol en het ministerie van I&W, aan de voortvarende uitwerking van de benodigde maatregelen.”

Samenwerkingsverband
Ook laat de luchthaven weten dat “maatregelen nodig zijn om de veiligheid te verbeteren”, en dat er “verbetering nodig is ten aanzien van gezamenlijk functioneren om de veiligheid op Schiphol te blijven waarborgen.” Om die reden wordt er een “Integraal Safety Management Systeem” ontwikkeld.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button