Historische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

S-2 Tracker Aviodrome in oude glorie hersteld

Bij het luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad is zaterdag de Grumman S-2 Tracker onthuld. Het vliegtuig is recent in de originele kleuren gespoten van de Nederlandse Marineluchtvaartdienst. Voor het eerst sinds lange tijd was het toestel ook weer met draaiende motoren te bewonderen.

Vliegdekschip
In 1960 kwam dit toestel in dienst bij de Koninklijke Marine. Eerst vloog het vanaf het vliegdekschip de Karel Doorman, later vanaf Marinevliegkamp Valkenburg. Na de uitdienststelling kwam het toestel na enige omzwervingen terecht bij de KLM Technische school, waar het werd gespoten in een KLM-kleurenschema. Vervolgens is het toestel gebruikt als instructietoestel bij het ROC Airport in Hoofddorp. Sinds 2007 maakt het deel uit van de collectie van het Aviodrome.

‘Roll out’ van de S-2 Tracker © Leonard van den Broek

Demonstraties
Tot 2009 werden in Lelystad nog demonstraties met het vliegtuig gedaan, met draaiende motoren en opklappende vleugels. De laatste jaren zijn er geen ‘ground runs’ meer gedaan. De conditie van het toestel liet dat niet meer toe, na lang tentoongesteld te zijn in de open lucht. De afgelopen tijd is er hard gewerkt door de vrijwilligers van het museum aan de restauratie van de Tracker. Eén van de betrokken vrijwilligers vertelt: “We zijn zo’n kleine twee jaar bezig geweest met dit project. We hebben veel onderdelen moeten vervangen, ook zit er een andere linker motor op. Een paar weken terug is de kist hier op Lelystad weer in de originele Marine-kleuren gespoten.”

S-2 Tracker met draaiende motoren en opklappende vleugels © Leonard van den Broek

Dit weekend is het vliegtuig met draaiende motoren en bewegende vleugels nog in het Aviodrome te bewonderen tijdens het evenement “Brute Kracht”. Het is de bedoeling om de komende maanden vaker met het toestel gronddemonstraties te gaan geven.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/