fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Na 9 jaar nieuwe president-directeur voor Schiphol Group

Jos Nijhuis (58) draagt na ruim 9 jaar het stokje over aan Dick Benschop (60) als president-directeur van de Royal Schiphol Group. Nijhuis werd in mei 2008 benoemd in die functie en trad op 1 januari 2009 aan.

Termijn
De termijn van Nijhuis werd gedurende zijn periode als topman van de nationale luchthaven verschillende malen verlengd, verkort en toch weer iets verlengd. Met ingang van 1 mei is hij echt ceo af. Wel blijft hij nog tot 1 juli in dienst bij Schiphol ‘voor de overdracht van zijn functie’.

Luchtvaart
Waar Nijhuis als accountant en bestuursvoorzitter van PricewaterhouseCoopers geen ervaring in de luchtvaart had, heeft zijn opvolger Dick Benschop eerder voor Schiphol Group gewerkt, als adviseur. Dat was in de jaren ‘90. In 1998 werd hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Later werkte hij voor Shell, onder andere als president-directeur van Shell Nederland.

Contractverlenging
“Met veel dankbaarheid voor de kans die me is gegund om 9 jaar leiding te mogen geven aan het mooiste bedrijf van Nederland, heb ik besloten om in de loop van het eerste kwartaal van 2018 terug te treden als ceo van Royal Schiphol Group,” liet Nijhuis in oktober vorig jaar optekenen. “Hoewel het mijn intentie was om de volle twee jaar van mijn laatste contractverlenging (….) volledig uit te dienen, vind ik dat het om meerdere redenen goed is om juist begin volgend jaar het stokje over te dragen.”

Regeerakkoord
Die statement kwam tien dagen nadat een nieuw regeerakkoord een feit was. Nijhuis toen: “Er ligt nu een regeerakkoord van het nieuwe kabinet, dat duidelijk richting geeft aan de verdere toekomst van Schiphol. Er komt ruimte voor groei, in balans met de omgeving. Het is goed als de invulling hiervan vanaf het begin wordt opgepakt door een nieuwe ceo.”

Vertrouwen
Die nieuwe ceo, Benschop, haakte daar direct op in toen zijn benoeming officieel werd. “Hoe kunnen we ons op een duurzame manier verder ontwikkelen? Hoe kunnen we op basis van vertrouwen een nieuwe balans vinden tussen hinder en economisch belang? Stuk voor stuk grote vraagstukken waar ik me – in het belang van Nederland, de reizigers, luchtvaartmaatschappijen en omwonenden – graag voor ga inzetten.”

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button