fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalVliegvelden

Volledige baanlengte voor vluchten Maastricht

In een kort geding dat door de Stichting Geen Uitbreiding Vliegveld Beek en 19 omwonenden was aangespannen tegen Maastricht Aachen Airport, heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank in Maastricht geoordeeld dat de volledige baan gebruikt mag worden, in afwachting van nieuwe regels. Dat staat in de uitspraak van de Rechtbank van Maastricht.

Klachten
De stichting en omwonenden hebben een kort geding aangespannen tegen het vliegveld. Zij vinden dat door zwaarder beladen vliegtuigen, die de gehele baanlengte (2.750 meter) gebruiken om op te stijgen, er meer overlast is ontstaan en de luchtvervuiling is toegenomen. De rechter heeft nu geoordeeld dat de stichting en omwonenden hiervoor het luchthavenbesluit moeten aanvechten.

Toekomst
Omdat in de toekomst het gebruik van de volledige baanlengte wordt toegestaan, opgenomen in het luchthavenbesluit over de Luchthaven Maastricht, hoeft er nu niet opgetreden te worden tegen overtreding van de huidige regels. “Dat betekent dat de exploitant van de luchthaven nu al de volledige baanlengte kan benutten”, aldus de Rechtbank van Maastricht.

Erkent
De rechter erkent dat de omwonenden overlast ervaren, maar stelt vast dat “dat de toekomstige regels het gebruik van zwaardere vliegtuigen niet toestaan. Wel kunnen de vliegtuigen die nu al op de Luchthaven Maastricht vliegen, door de extra baanlengte zwaarder worden beladen.” Doordat de voorzieningenrechter denkt dat het voorgenomen luchthavenbesluit stand zal houden, en dus in de toekomst zwaardere vliegtuigen niet worden toegestaan op het Limburgse vliegveld, heeft hij het huidige bezwaar van de stichting en omwonenden afgewezen.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button