fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsProfessional

Opvolging ceo Air France-KLM Frans, politieke affaire

De benoeming van de opvolger van de ceo van Air France-KLM wordt een overwegend Frans, politiek getinte affaire. De board of directors van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie wordt gedomineerd door Fransen, met een politieke achtergond.

Board
Op 15 mei komt het hoogste bestuursorgaan van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie bij elkaar om te praten over de opvolging van ceo Jean-Marc Janaillac, die vrijdag zijn aftreden bekendmaakte. Die board telt negentien leden, waaronder twaalf Fransen.

Chairman
Janaillac maakt ook nog deel uit van de raad van bestuur. Hij legt niet alleen zijn functie als hoogste baas van Air France-KLM neer, maar ook als chaiman van Air France. Een functie die bij KLM niet bestaat. Daar is Pieter Elbers ‘gewoon’ president-directeur cq ceo en geeft in die hoedanigheid leiding aan KLM.

Interim
Air France kent zowel een ceo, Frank Terner, als een chairman, Janaillac. Letterlijk vertaald: voorzitter. Als gevolg daarvan wordt niet alleen de holding Air France-KLM onthoofd met het opstappen van Janaillac, maar ook Air France. Voor beide functies wordt in eerste instantie een interim-bestuurder benoemd.

Politiek
Ook dat is voorbehouden aan de board of directors, net als de uiteindelijke definitieve benoeming van een opvolger. In de board zitten twaalf Franse mannen en vrouwen, waarvan er zeven een politieke achtergrond hebben. Vijf Nederlanders hebben er zitting in, een Chinees en een Amerikaan.

KLM
Enkelen hebben een luchtvaartachtergrond. Zo is een van de Franse leden piloot, een andere werkt bij de IT-afdeling van Air France. Ook een van de Nederlandse leden heeft een luchtvaart-achtergrond. Hij is purser bij KLM. En de voorzitter van de Raad van Commissarissen van KLM zit in de board.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Gerelateerde artikelen

Back to top button